dominanta interpretacja

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
anymal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 maja 2010, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Gora

dominanta interpretacja

Post autor: anymal »

Witam mozecie sprawdzic czy dobrze policzylem
Zadanie 1:na podstawie informacji podanej w tabeli oblicz dominantę i podaj jej interpretację:

obroty w zł liczba przedsiębiorstw
(Xio-Xit>
40 000-50 000 20
50 000-60 000 60
60 000-70 000 80
70 000-80 000 40

RAZEM 200

Rozwiazanie:

Przedzial dominanty 60000 - 70000

\(\displaystyle{ D=X_{0}+\frac{n_{0}-n_{-1}}{(n_{0}-n_{-1})+(n_{0}-n_{+1})}*C_{0}}\)

\(\displaystyle{ D=60 000+\frac{80-60}{(80-60)+(80-40)}*10000}\)

\(\displaystyle{ D=60 000+\frac{20}{60}*10000}\)

\(\displaystyle{ D=60 000+\frac{200000}{60}=60000+3333,33}\)

\(\displaystyle{ D=63333,33}\)

W grupie 200 przedsiebiorstw w 80 obroty wynosily najczesciej 63333,33zł

Zad5
Oblicz i podaj interpretację mediany na podstawie tabeli.

Wiek pracowników liczba pracowników

poniżej 20 - 15

21-30 - 150

31-40 - 250

41-50 - 350

51-60 - 320

powyżej 60 lat - 110

RAZEM 1195

Rozwiazanie: (nie bralem pod uwage wieku ponizej 20 lat i powyzej 60 lat )
21-30 150 150
31-40 250 400
41-50Me 350 750
51-60 320 1070
Razem 1070

\(\displaystyle{ pozycja Me=\frac{4}{2}=\frac{1070}{2}=535}\)
\(\displaystyle{ Me=41+(535-400)*\frac{9}{350}=41+135*\frac{9}{350}}\)
\(\displaystyle{ Me=41+\frac{1215}{350}=41+3,47=44,47}\)
\(\displaystyle{ Me=44,47}\)
W grupie pracownikow w wieku od 21-60 lat polowa jest w wieku 44,47 i powyzej w polowa 44,47 i ponizej
ODPOWIEDZ