Rachunek błędów

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Kadett33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 17 sie 2009, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Rachunek błędów

Post autor: Kadett33 »

Jak obliczyć rachunek błędów dla wzoru: \(\displaystyle{ I= \frac{Er ^{2} }{cos\alpha}}\)? Dokładność pomiarowa dla dla r=5mm=0,005m; E=0,1lx; cos=1stopien.
Obliczyć wartość średnią promienia, wziąć minimalną?
Ostatnio zmieniony 22 maja 2010, o 11:02 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Rachunek błędów

Post autor: miki999 »

Proponuję metodę różniczki zupełnej.
Obliczyć wartość średnią promienia, wziąć minimalną?
Jeżeli to coś związanego z prądem (np. cewkami), to trzeba poszperać i poszukać co to jest (nic związanego z błędem raczej).
Kadett33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 17 sie 2009, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Rachunek błędów

Post autor: Kadett33 »

Dotyczy to światła i prawa Lamberta-- 22 maja 2010, o 10:26 --
Proponuję metodę różniczki zupełnej.
Jakby to wyglądało, niestety nie znam tej metody
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Rachunek błędów

Post autor: miki999 »

\(\displaystyle{ \Delta I= \left| \frac{\partial I}{\partial E} \right| \cdot \Delta E+\left| \frac{\partial I}{\partial r} \right| \cdot \Delta r + \left| \frac{\partial I}{\partial \alpha} \right| \cdot \Delta \alpha}\)

Podejrzewam, że to pracownia fizyczna? Niestety nie miałem chyba do czynienia z takim wzorem, więc nie wiem co mają na myśli z tym promieniem. Może jeżeli Ci wyszło ileś tych pomiarów, to masz policzyć zwykłą średnią arytmetyczną?



Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ