skutecznosc leku
-
- Użytkownik
- Posty: 359
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 87 razy
- Pomógł: 35 razy
skutecznosc leku
czy leczenie statynami skutecznie wplywa na obnizenie poziomu cholesterolu jesli u 9 pacjentow zaobserwowano nast wyniki przed i po miesiecznej kuracji...
I mam ofc podane wyniki przed i po.
Probowalam liczyc srednia i odchylenie. Ale hipoteza zerowa:\(\displaystyle{ m _{1} = m_{2}\) alternatywna: \(\displaystyle{ m _{1} <m_{2}\) raczej nie mogą mieć tu zastosowania? Bo nie ma jak odsetka wyliczyc?
Liczylam też t-studentem (R z daszkiem) ale nie wyszło.
Mijam się dość znacznie z odpowiedzią.
Czym to policzyć? Jaki rozkład? Co mam wyliczyć?
Bardzo proszę o pomoc.
I mam ofc podane wyniki przed i po.
Probowalam liczyc srednia i odchylenie. Ale hipoteza zerowa:\(\displaystyle{ m _{1} = m_{2}\) alternatywna: \(\displaystyle{ m _{1} <m_{2}\) raczej nie mogą mieć tu zastosowania? Bo nie ma jak odsetka wyliczyc?
Liczylam też t-studentem (R z daszkiem) ale nie wyszło.
Mijam się dość znacznie z odpowiedzią.
Czym to policzyć? Jaki rozkład? Co mam wyliczyć?
Bardzo proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
skutecznosc leku
podaj jakie masz dane liczbowe; ile wynosi alfa
testy dla dwoch średnich, najpierw trzeba zbadac czy proby sa zalezne czy niezalezne
mialem zadanie (sprawdzic skutecznosc reklamy na sprzedaz w kiosku; korelacja istotna statystycznie, alfa=0.02; n=10), to bylo liczone:
x --> dane przed reklama
y--> dane po reklamie
z= y-x zmiana po reklamie
\(\displaystyle{ H_0: \vec{z} =0}\) brak zmiany
\(\displaystyle{ H_1: \vec{z} \neq 0}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{ \vec{z} }{S(z)} \sqrt{n-1}}\)
\(\displaystyle{ \vec{z}}\) - średnia
testy dla dwoch średnich, najpierw trzeba zbadac czy proby sa zalezne czy niezalezne
mialem zadanie (sprawdzic skutecznosc reklamy na sprzedaz w kiosku; korelacja istotna statystycznie, alfa=0.02; n=10), to bylo liczone:
x --> dane przed reklama
y--> dane po reklamie
z= y-x zmiana po reklamie
\(\displaystyle{ H_0: \vec{z} =0}\) brak zmiany
\(\displaystyle{ H_1: \vec{z} \neq 0}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{ \vec{z} }{S(z)} \sqrt{n-1}}\)
\(\displaystyle{ \vec{z}}\) - średnia
-
- Użytkownik
- Posty: 359
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 87 razy
- Pomógł: 35 razy
skutecznosc leku
dzieki:)
Robilam podobnie,
ale korzystajac ze wzoru:
\(\displaystyle{ t= \frac{R-0}{S _{R} } \sqrt{n}}\)
to n-1 jest chyba wtedy gdy m,s jest podane a przynajmniej tak wynika z zadan które przeglądałam, chociaz to moze nie dlatego, w kazdym razie wyniku i tak znacznie nie zmienia..
w każdym razie z danych:
przed: 225,236,312,238,241,196,205,259,218
po: 216,195,245,235,221,170,180,265,179
a=0,01
wyszlo mi: suma różnic: 224
suma różnic do kwadratu: 9518
oraz Sr=22,20045 i R(średnie) suma: 24.889
co daje po podstawieniu do wzoru 3.36
a ma wyjsc 1.483
Wiesz może co mogłoby być źle?
Robilam podobnie,
ale korzystajac ze wzoru:
\(\displaystyle{ t= \frac{R-0}{S _{R} } \sqrt{n}}\)
to n-1 jest chyba wtedy gdy m,s jest podane a przynajmniej tak wynika z zadan które przeglądałam, chociaz to moze nie dlatego, w kazdym razie wyniku i tak znacznie nie zmienia..
w każdym razie z danych:
przed: 225,236,312,238,241,196,205,259,218
po: 216,195,245,235,221,170,180,265,179
a=0,01
wyszlo mi: suma różnic: 224
suma różnic do kwadratu: 9518
oraz Sr=22,20045 i R(średnie) suma: 24.889
co daje po podstawieniu do wzoru 3.36
a ma wyjsc 1.483
Wiesz może co mogłoby być źle?
-
- Użytkownik
- Posty: 359
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 87 razy
- Pomógł: 35 razy
skutecznosc leku
no tak liczylam
to R średnie to suma tych wszystkich różnic dzielona na n=9
wyszlo: 24.889
Sr do kwadratu liczylam ze wzoru :
\(\displaystyle{ \frac{ \sum_{i=1}^{k} r _{i} ^{2} -\sum_{i=1}^{k} (r _{i}) ^{2}/n }{n-1}}\)
to R średnie to suma tych wszystkich różnic dzielona na n=9
wyszlo: 24.889
Sr do kwadratu liczylam ze wzoru :
\(\displaystyle{ \frac{ \sum_{i=1}^{k} r _{i} ^{2} -\sum_{i=1}^{k} (r _{i}) ^{2}/n }{n-1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
skutecznosc leku
najpierw sprawdz czy jest miedzy nimi korelacja, bo wtedy moze trzeba policzyc z innego wzoru
-- 18 maja 2010, 12:31 --
\(\displaystyle{ \vec{x^2}= \frac{ \sum{x_i^2}}{n}}\)-- 18 maja 2010, 12:44 --\(\displaystyle{ S(x)= \sqrt{( \vec{x^2} )-( \vec{x} )^2}}\)
-- 18 maja 2010, 12:31 --
\(\displaystyle{ \vec{x^2}= \frac{ \sum{x_i^2}}{n}}\)-- 18 maja 2010, 12:44 --\(\displaystyle{ S(x)= \sqrt{( \vec{x^2} )-( \vec{x} )^2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 359
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 87 razy
- Pomógł: 35 razy
skutecznosc leku
jak do tej pory mialam analiza struktury rozklady jednowymiarowego, zmienne losowe i rozklad statystyk z proby, estymacja i weryfikacja hipotez:)
I nie przypominam sobie takiego wzoru, więc pewnie nic takiego nie było
Może potem będzie:)
I nie przypominam sobie takiego wzoru, więc pewnie nic takiego nie było
Może potem będzie:)