Mam problem z obliczeniem tego zadania ;/
Wiek w latach Liczba pracowników
d0 25 8
do 30 32
do 35 47
do 40 59
d0 45 84
do 50 95
do 55 100
Jak mam obliczyć dominantę, jeżeli jest ona wartością skrajną (bo wynosi 100, tak?) no bo jak podstawiam pod wzór, to nie mam wartości, która występuje po dominancie. Pomocy. Pilne.
problem z obliczniem dominanty
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 maja 2010, o 23:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
problem z obliczniem dominanty
masz szereg rozdzielczy nie punktowy
-- 13 maja 2010, 22:52 --
to wstaw wartosc 0-- 13 maja 2010, 22:54 --\(\displaystyle{ D= 50+ \frac{100-95}{100-95+ 100-0} \cdot 5}\)
-- 13 maja 2010, 22:52 --
to wstaw wartosc 0-- 13 maja 2010, 22:54 --\(\displaystyle{ D= 50+ \frac{100-95}{100-95+ 100-0} \cdot 5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 maja 2010, o 23:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok