Witam, mam problem z takim zadaniem:
W firmie marketingowej przebadano pracownice ze względu na ich roczne wydatki na kosmetyki i otrzymano wyniki zebrane w tabeli:
l.p. Wydatki na kosmetyki (w tys. zł) [ n ]
1 (0,5 – 1,5) [ 14 ]
2 (1,5 – 2,5) [ 22 ]
3 (2,5 – 3,5) [ 44 ]
4 (3,5 – 4,5) [ 20 ]
suma
Mam wyznaczyć tu mediane i kwartyle (1 i 3). Wiem co to jest. Wiem jak to się liczy, ale dla liczb w prostym ciągu np. : 1, 3, 5 , 6 , 7 itd
A jak to policzyć dla takich danych?
Jeżeli polecenie brzmi:
"Wyznaczyć medianę, kwartyl pierwszy, kwartyl trzeci."
To mam wyznaczyć medianę jaką? wydatków na kosmetyki? Jak to liczyć jeżeli nie znam konkretnych wydatków na kosmetyki poszczególnych pracowników?
Pozdrawiam i proszę o podpowiedź
[ mediana dla ważonej ilości? ]
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
[ mediana dla ważonej ilości? ]
jezeli masz to na statystyke to musiał prowadzacy podac wzory , mediana (drugi kwartyl)
-- 13 maja 2010, 22:05 --
\(\displaystyle{ M=x^0_M + \frac{\frac{n}{2}- n_{sk-1}}{n_M} \cdot H_m}\)
\(\displaystyle{ x^0_M}\) --- lewy koniec przedzialu gdzie jest mediana
\(\displaystyle{ n_M}\) - liczebnosc przedzialu gdzie jest mediana
\(\displaystyle{ n_{sk-1}}\) -- skumulowana liczebnosc do przedzialu jeden wczesniejszego
\(\displaystyle{ h_M}\) --- rozpietosc przedzialu gdzie jest mediana
-- 13 maja 2010, 22:10 --
najpierw szukamy mediany punktowej
14+22+44+20 = 100, czyli mediana bedzie numer " 50 i 51" szukamy w ktorym to bedzie przedziale, to jest 3 przedzial
\(\displaystyle{ x^0_M = 2.5}\)
\(\displaystyle{ n_M= 44}\)
\(\displaystyle{ n_{sk-1}= 14+22= 36}\)
\(\displaystyle{ h_M= 1}\)
n=100-- 13 maja 2010, 22:16 --kwartyl pierwszy i trzeci to do wzoru zamiast \(\displaystyle{ \frac{n}{2}}\) wstawiasz
\(\displaystyle{ \frac{n}{4}}\) kwartyl pierwszy
kwartyl pierwszy to masz 25 ( 25 osoba jest w drugim przedziale , wartosc skumulowana =14, lewy koniec przedzialu 1,5, rozpietosc 1, liczebnosc przedzialu 22)
\(\displaystyle{ \frac{3n}{4}}\) kwartyl trzeci
kwartyl trzeci to masz 75 ( 75 osoba jest w trzecimprzedziale , wartosc skumulowana =44, lewy koniec przedzialu 2,5, rozpietosc 1, liczebnosc przedzialu 44)
-- 13 maja 2010, 22:05 --
\(\displaystyle{ M=x^0_M + \frac{\frac{n}{2}- n_{sk-1}}{n_M} \cdot H_m}\)
\(\displaystyle{ x^0_M}\) --- lewy koniec przedzialu gdzie jest mediana
\(\displaystyle{ n_M}\) - liczebnosc przedzialu gdzie jest mediana
\(\displaystyle{ n_{sk-1}}\) -- skumulowana liczebnosc do przedzialu jeden wczesniejszego
\(\displaystyle{ h_M}\) --- rozpietosc przedzialu gdzie jest mediana
-- 13 maja 2010, 22:10 --
najpierw szukamy mediany punktowej
14+22+44+20 = 100, czyli mediana bedzie numer " 50 i 51" szukamy w ktorym to bedzie przedziale, to jest 3 przedzial
\(\displaystyle{ x^0_M = 2.5}\)
\(\displaystyle{ n_M= 44}\)
\(\displaystyle{ n_{sk-1}= 14+22= 36}\)
\(\displaystyle{ h_M= 1}\)
n=100-- 13 maja 2010, 22:16 --kwartyl pierwszy i trzeci to do wzoru zamiast \(\displaystyle{ \frac{n}{2}}\) wstawiasz
\(\displaystyle{ \frac{n}{4}}\) kwartyl pierwszy
kwartyl pierwszy to masz 25 ( 25 osoba jest w drugim przedziale , wartosc skumulowana =14, lewy koniec przedzialu 1,5, rozpietosc 1, liczebnosc przedzialu 22)
\(\displaystyle{ \frac{3n}{4}}\) kwartyl trzeci
kwartyl trzeci to masz 75 ( 75 osoba jest w trzecimprzedziale , wartosc skumulowana =44, lewy koniec przedzialu 2,5, rozpietosc 1, liczebnosc przedzialu 44)