Rozkład Gaussa-problem.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
dulek256
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 7 sty 2007, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasne
Podziękował: 2 razy

Rozkład Gaussa-problem.

Post autor: dulek256 »

Witam.

Mam problem z takim zadaniem:

\(\displaystyle{ N(177, 6)}\)-rozkład nie zero-jedynkowy
\(\displaystyle{ P(x_{o}<x<182)=70 \%}\)

\(\displaystyle{ x_{o}=?}\)

Prosiłbym o pokazanie krok po kroku jak to zrobić, ponieważ jest to moje zadanie domowe na ćwiczenia
ze statystyki, a nie ukrywam, że nie wiem jak sie za to zabrać.(Posiadam tablice rozkładu Gaussa
i podejrzewam że bedzie ona potrzebna)

Z góry dziekuje.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Rozkład Gaussa-problem.

Post autor: luka52 »

Ustandaryzuj zmienną losową. Tj. skoro \(\displaystyle{ X \sim \mathcal{N} (177, 6)}\), to \(\displaystyle{ Z = \tfrac{X - 177}{6} \sim \mathcal{N} (0, 1)}\). Zatem korzystając ze zmiennej \(\displaystyle{ Z}\) będziemy mogli skorzystać z tablic standardowego rozkładu normalnego. Jak? Wyraź \(\displaystyle{ X}\) przez \(\displaystyle{ Z}\) i podstaw do danego prawdopodobieństwa, przekształć i wylicz \(\displaystyle{ x_0}\).
ODPOWIEDZ