estymacja przedzialowa obliczenia

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
CrazyGirl19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 21:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biala Podlaska

estymacja przedzialowa obliczenia

Post autor: CrazyGirl19 »

Witam ,czy moge liczyc na Wasza pomoc?Mam do rozwiazania zadanie ze statystyki,a nie bardzo wiem jak to zrobic...

Telewizja podała, że pewien program cieszy się dużym zainteresowaniem telewidzów. Na
2200 losowo wybranych telewidzów 1386 potwierdziło zainteresowanie owym programem.
Na poziomie ufności 0,95 oszacuj przedziałowo procent
telewidzów zainteresowanych
wspomnianym programem.
a) Ile osób należałoby wylosować niezależnie do próby, aby z maksymalnym błędem
1,5% oszacować procent osób, które są zainteresowane tym programem przyjmując
poziom ufności 0,9
b) Ile osób należałoby wylosować niezależnie do próby, aby z maksymalnym błędem
1,5% oszacować procent osób, które są zainteresowane tym programem przy
założeniu, że nie robiliśmy żadnych wstępnych sondaży. Przyjmij poziom ufności 0,9


Jak narazie mam tylko:
n=2200 -liczebnosc proby
k=1386 -liczba elementow wyroznionych w probie
1-l= 0,95 -poziom ufnosci

p=k/n 1386/2200=0,63 - w probie 63% osob jest zainteresowanych ogladaniem tego programu.
1- alpha =0,95
alpha =1-0,95=0,05
u alpha =1,96
I dalej juz nie wiem jak rozwiazac...
ODPOWIEDZ