Prawdopodobieństwo dla zmiennej dyskretnej (skokowej)

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
marry45
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 kwie 2010, o 14:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tu a może tam

Prawdopodobieństwo dla zmiennej dyskretnej (skokowej)

Post autor: marry45 »

Witam!

mam problem z jednym zadaniem. Bardzo proszę o pomoc.

Jeśli mam policzyć P(a \(\displaystyle{ \le}\) X < b) to czy robię to w ten sposób :
F(b) - F(a) - P(b) + P(a) czy raczej tak: F(b) - F(a) + P(b) - P(a) (osobiście jestem za drugą opcją, ale nie jestem pewna). Z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Prawdopodobieństwo dla zmiennej dyskretnej (skokowej)

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ P(a\leq X<b)=P(X\in (-\infty,b))-P(X\in (-\infty,b))=F(b)-P(b)-F(a)+P(a)}\)
ODPOWIEDZ