1) W klasie jest 10 dziewcząt i 22 chłopców. Średnia wzrostu dziewcząt wynosi 167,7cm, a średnia wzrostu chłopców 176,5cm. Oblicz średnią wzrostu uczniów tej klasy.
2) W pewnym liceum są dwie klasy trzecie. W klasie IIIA jest o czterech uczniów mniej niż w klasie IIIB. Obie klasy pisały sprawdzian ze statystyki. Średnia ocen uczniów z IIIA wynosiła 4,8, średnia ocen uczniów z IIIB była niższa o 0,3, a średnia ocen wszystkich trzecioklasistów jest równa 4,640625. Ilu uczniów liczy ta klasa?
Średnia arytmetyczna
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Średnia arytmetyczna
Oba zadania są na wykorzystanie średniej ważonej
\(\displaystyle{ W=\frac{n_1S_1+n_2S_2}{n_1+n_2}}\)
Dla przykładu w zadaniu 2 trzeba rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ 4,640625=\frac{(n-4)\cdot 4,8+n\cdot 4,5}{n+n-4}}\)
\(\displaystyle{ W=\frac{n_1S_1+n_2S_2}{n_1+n_2}}\)
Dla przykładu w zadaniu 2 trzeba rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ 4,640625=\frac{(n-4)\cdot 4,8+n\cdot 4,5}{n+n-4}}\)
- moni091manunited
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 14:22
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
Średnia arytmetyczna
\(\displaystyle{ \frac{167,7x10+176,5x22}{32}}\)= 173,75ele pisze:1) W klasie jest 10 dziewcząt i 22 chłopców. Średnia wzrostu dziewcząt wynosi 167,7cm, a średnia wzrostu chłopców 176,5cm. Oblicz średnią wzrostu uczniów tej klasy.