Witam.
Pisze bo nie potrafie sobie przypomniec jak sie to liczylo. Mam obliczyc
a) mediane tygodniowego kiesoznkowego
b) wariancje tygodniowego kieszonkowego
wysokosc kieszonkowego w zl - liczba uczniow
16 - 5
20 - 8
25 - 16
50 - 1
Prosilbym o napisanie przynajmniej sposob obliczania tych danych.
proste zadanie ze statystyki
- mm34639
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 28 mar 2005, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 61 razy
proste zadanie ze statystyki
mediana to liczba która będzie "na środku" jeżeli ustawisz sobie wszystkie zaobserwowane wartości od najmniejszej do największej
tutaj mediana = 25
wariancja
\(\displaystyle{ \overline{x}=23}\) (średnia)
\(\displaystyle{ \frac{1}{30} [5*(16-23)^{2} + 8*(20-23)^{2} +16*(25-23)^{2} + (50-23)^{2}] =}\) licz sobie sam
\(\displaystyle{ s^{2}=\frac{1}{n} \sum\limits_{i=1}^{n} (x_{i}-\overline{x})^{2}}\), n - liczebność próby,\(\displaystyle{ x_{i}}\) - i-ta obserwacja
tutaj zamiast dodawać do siebie coś odpowiednio 5 / 8 / 16 / 1 razy pomnożyliśmy to coś przez te liczby
tak naprawdę to chodzi mi o to żeby się pochwalić tym szpanerskim czymś w prawym dolnym rogu posta
tutaj mediana = 25
wariancja
\(\displaystyle{ \overline{x}=23}\) (średnia)
\(\displaystyle{ \frac{1}{30} [5*(16-23)^{2} + 8*(20-23)^{2} +16*(25-23)^{2} + (50-23)^{2}] =}\) licz sobie sam
\(\displaystyle{ s^{2}=\frac{1}{n} \sum\limits_{i=1}^{n} (x_{i}-\overline{x})^{2}}\), n - liczebność próby,\(\displaystyle{ x_{i}}\) - i-ta obserwacja
tutaj zamiast dodawać do siebie coś odpowiednio 5 / 8 / 16 / 1 razy pomnożyliśmy to coś przez te liczby
tak naprawdę to chodzi mi o to żeby się pochwalić tym szpanerskim czymś w prawym dolnym rogu posta