Dystrybuanta, wartość oczekiwana, wariancja, kwantyl

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
warzycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 18:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 10 razy

Dystrybuanta, wartość oczekiwana, wariancja, kwantyl

Post autor: warzycho »

Zmienna losowa X ma rozkład ciągły o gęstości:


\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 0, dla x \le -1 \\ -x, dla -1<x \le 0\\C x^{2}, dla 0<x \le 1\\0, dla x>1 \end{cases}}\)

Wyznacz:
a) stałą C
b)dystrybuantę zmiennej losowej X
c)P(X< \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\))
d)wartość oczekiwaną oraz wariancję zmiennej losowej X
e) medianę oraz kwantyl rzędu 9/16
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Dystrybuanta, wartość oczekiwana, wariancja, kwantyl

Post autor: yorgin »

Każde z zadań polega na policzeniu pewnej całki. W czym więc tkwi problem?-- 19 kwietnia 2010, 21:27 --Całki z wielomianu!
ODPOWIEDZ