Dziwne zadania.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Człeń
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 22 paź 2008, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1 raz

Dziwne zadania.

Post autor: Człeń »

Witam,

1) srednia arytmetyczna pewnej liczby i jej kwadratu jest równa 80% tej liczby. Oblicz tą liczbę.

2) W salonie samochodowym wystawiono na sprzedaz osiem aut, ktorych srednia cena wynosila 68 000 zł. Po sprzedazy najdroższego z nich średnia cena aut znajdujących sie w salonie obniżyła się o 14 000 zł. Ile kosztował sprzedany pojazd.

Prosze o wskazówki. ;]
myslnik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 kwie 2010, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bobowa
Pomógł: 7 razy

Dziwne zadania.

Post autor: myslnik »

Jeslli chodzi o 1:

masz rownanie :
\(\displaystyle{ \frac{x+x^{2}}{2} = 0,8 \cdot x}\)

wynik wynosi :

\(\displaystyle{ x=0 \vee x=0,6}\)


2)

x-cena 7 samochodow
y-cena najdrozszego samochodu


\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x+y}{8} =68 000zl \\ \frac{x}{7}=68 000zl - 14 000zl \end{cases}}\)


\(\displaystyle{ y= 166 000zl}\) - wynik sprawdz bo liczylem w glowie
Człeń
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 22 paź 2008, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1 raz

Dziwne zadania.

Post autor: Człeń »

Dobrze jest, tak wlasnie myslalem ;]-- 13 kwietnia 2010, 08:14 --Mógłbym prosić jeszcze o rozpisanie tego układu równań bo jakos nie moge dojść za bardzo ;/
myslnik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 kwie 2010, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bobowa
Pomógł: 7 razy

Dziwne zadania.

Post autor: myslnik »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x+y}{8} =68 000zl | \cdot 8\\ \frac{x}{7}=54 000zl | \cdot 7\end{cases}}\)


\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y= 544 000zl\\ x=378 000 zl \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ 378 000 + y= 544 000 zl}\)

\(\displaystyle{ y=166 000zl}\)
ODPOWIEDZ