rozkład dwumianowy

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
szakiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 17 paź 2009, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LESZNO
Podziękował: 4 razy

rozkład dwumianowy

Post autor: szakiq »

Witam mam takie zadanie: Pw celu sprawdzenia czy liczba kobiet i mezczyzn jezdzacych na rowerach jest identyczna przeprowadzono obserwacje na jednej ze sciezek rowerowych. W ciagu godziny przejechalo 16 osob.
Podalem hipotezy wyznaczylem rozklad z proby
moj obszar krytyczny wyszedl dla k = 0 ,1 ,2 ,14,15,16 poziom ufnosci byl rowny 0,05
i mam takie pytanie
mam pzreanalizowac wyniki dla np 2 ,3 i
no to pisze ze dla k=2 wynik lezy w obszarze krytycznym odrzucam h0 i przyjmuje h1 popelniajac blad 1 rodzaju z p == ? i tutaja problem jak okreslic to p?

- czy wystarczy zsumowac p dla k = 0 ,1 ,2 14,15,16??
identycznie jak zrobic to dla 10 tutaj przyjmuje h0 ale jak obliczyc jaki blad popelniam nie mam pojecia/
ODPOWIEDZ