1 ZAD
Oblicz Medianę danych 0,1,2,3,3,1,1,2,1
2 ZAD
Oblicz medianę danych z przedstawionych w postaci tabeli liczebności
wartość 0 1 2 3
liczebność 4 3 1 1
Oblicz mediane
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 3 gru 2009, o 23:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 3 gru 2009, o 23:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 3 gru 2009, o 23:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Oblicz mediane
Mediana (zwana też wartością środkową lub drugim kwartylem) to w statystyce wartość cechy w szeregu uporządkowanym, powyżej i poniżej której znajduje się jednakowa liczba obserwacji. Mediana jest kwantylem rzędu 1/2, czyli drugim kwartylem.
Aby obliczyć medianę ze zbioru n obserwacji, sortujemy je w kolejności od najmniejszej do największej i numerujemy od 1 do n. Następnie, jeśli n jest nieparzyste, medianą jest wartość obserwacji w środku (czyli obserwacji numer \(\displaystyle{ \frac{n+1}{2}).}\) Jeśli natomiast n jest parzyste, wynikiem jest średnia arytmetyczna między dwiema środkowymi obserwacjami, czyli obserwacją numer \(\displaystyle{ \frac{n}{2}}\) i obserwacją numer \(\displaystyle{ \frac{n}{2}+1.}\)
Teraz już wiesz??????????????
Aby obliczyć medianę ze zbioru n obserwacji, sortujemy je w kolejności od najmniejszej do największej i numerujemy od 1 do n. Następnie, jeśli n jest nieparzyste, medianą jest wartość obserwacji w środku (czyli obserwacji numer \(\displaystyle{ \frac{n+1}{2}).}\) Jeśli natomiast n jest parzyste, wynikiem jest średnia arytmetyczna między dwiema środkowymi obserwacjami, czyli obserwacją numer \(\displaystyle{ \frac{n}{2}}\) i obserwacją numer \(\displaystyle{ \frac{n}{2}+1.}\)
Teraz już wiesz??????????????
Ostatnio zmieniony 20 mar 2010, o 20:24 przez Rogal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: O czymś zapomniałeś przy tym wklejaniu.
Powód: O czymś zapomniałeś przy tym wklejaniu.
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Oblicz mediane
Ja wiem co to jest mediana, a Twój post przypomina wycięcie i wklejenie z wikipedii.
Ode mnie rozwiązania nie dostaniesz, skoro nie wiesz jak rozwiązać owe zadanie to mój wniosek był taki że nie wiesz co to jest mediana, bo jakbyś wiedział to byś je rozwiązał, ale teraz jak już wiesz co to jest, to już sobie poradzisz
Ode mnie rozwiązania nie dostaniesz, skoro nie wiesz jak rozwiązać owe zadanie to mój wniosek był taki że nie wiesz co to jest mediana, bo jakbyś wiedział to byś je rozwiązał, ale teraz jak już wiesz co to jest, to już sobie poradzisz