1 osoba - 20
2 osoba - 8
3 osoba - 23
4 osoba - 25
5 osoba - 2
6 osoba - 1
7 osoba - 5
8 osoba - 10
9 osoba - 10
10 osoba 15
11 osoba - 30
12 osoba - 8
13 osoba - 9
14 osoba - 12
15 osoba 7
16 osoba - 30
17 osoba - 6
18 osoba - 8
19 osoba - 5
20 osoba - 13
mam obliczyc Srednia arytmetyczna, Roztep, Mediane, Dominante i odchylenie standardowe ...POMOCY :(:(:(
zapytac 20 osob ile godz. tyg spedza przy komputerze ?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 19:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piecki
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
zapytac 20 osob ile godz. tyg spedza przy komputerze ?
1) Średnia arytmetyczna-dodać podzielić.
2)Roztep- nie wiem co to jest.
3) Mediana Uporządkować od najmniejszej do największej i obliczyć średnią arytmetyczną 10 i 11 wyrazu.
4) Dominanta wybrać wartość która się najczęściej powtarza
5) Odchylenie standardowe-mamy już średnią arytmetyczną to ją tutaj wykorzystamy, liczysz coś takiego:
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{\sum_{i=1}^{20}x_{i}^{2} }{20}-x_{a}^{2}}}\)
Gdzie \(\displaystyle{ x_{i}}\) to poszczególne wartości a \(\displaystyle{ x{a}}\) to średnia arytmetyczna.
2)Roztep- nie wiem co to jest.
3) Mediana Uporządkować od najmniejszej do największej i obliczyć średnią arytmetyczną 10 i 11 wyrazu.
4) Dominanta wybrać wartość która się najczęściej powtarza
5) Odchylenie standardowe-mamy już średnią arytmetyczną to ją tutaj wykorzystamy, liczysz coś takiego:
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{\sum_{i=1}^{20}x_{i}^{2} }{20}-x_{a}^{2}}}\)
Gdzie \(\displaystyle{ x_{i}}\) to poszczególne wartości a \(\displaystyle{ x{a}}\) to średnia arytmetyczna.