Witam
Jest to mój pierwszy post na tym forum, także chciałem się przywitać.
Szukam osób które mogły by pomóc mi przy rozwiązaniu przykładowego zadania, potrzebnego mi do zaliczenia przedmiotu jakim jest Prognozowanie.
Zadanie polega na obliczeniu nieznanej wartości, metodą regresji liniowej.
Treść przykładowego zadania:
Miesiące: I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII
Cena: 10,0 | 10,5 | 11,0 | 10,5 | 12,0 | 12,5 | 13,0 | ?
Musze sporządzić prognozę, na miesiąc VIII, jaka będzie cena w danym miesiącu.-- 11 mar 2010, o 12:52 --Czy nikt nie może mi pomóc? Bardzo zależy mi na czasie.
Prognozowanie metoda regresji liniowej
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Prognozowanie metoda regresji liniowej
Zakładasz, że między ceną a kolejnymi miesiącami zachodzi zależność liniowa
\(\displaystyle{ cena(miesiac)=a\cdot m+b}\)
następnie korzystasz z wyprowadzonych tutaj wzorów na współczynniki \(\displaystyle{ a,b}\) tej funkcji:
... 8ACp4ja8ng
Cena w 7 miesiącu będzie równała się \(\displaystyle{ c(7)=7\cdot a+b}\).
\(\displaystyle{ cena(miesiac)=a\cdot m+b}\)
następnie korzystasz z wyprowadzonych tutaj wzorów na współczynniki \(\displaystyle{ a,b}\) tej funkcji:
... 8ACp4ja8ng
Cena w 7 miesiącu będzie równała się \(\displaystyle{ c(7)=7\cdot a+b}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 10 mar 2010, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawiercie
- Podziękował: 2 razy
Prognozowanie metoda regresji liniowej
A czy mógł byś rozjaśnić mi bardziej, jak używać tych wzorów na współczynnkiki a, b
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Prognozowanie metoda regresji liniowej
Co sigma oznacza to chyba wiesz. \(\displaystyle{ x_i}\) to w Twoim przypadku numer i-tego miesiąca w którym cena ma wartość \(\displaystyle{ y_i}\). Czyli np.
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n=7}x_i = 1+2+3+4+5+6+7=}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i+1}^{n=7}x_i^2=1^2+2^2+3^2+4^2+5^2+6^2+7^2}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n=7}x_i = 1+2+3+4+5+6+7=}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i+1}^{n=7}x_i^2=1^2+2^2+3^2+4^2+5^2+6^2+7^2}\)