Znajdź kwantyle

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
ANaJot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy

Znajdź kwantyle

Post autor: ANaJot »

Wiadomo, że kwantyle rzędu \(\displaystyle{ z _{0,1}=-1,285}\) i \(\displaystyle{ z _{0,2} =-0,845}\) rozkładu standardowego normalnego wynoszą: i .
a. Znajdź kwantyle q _{0,8} q _{0,9} i rozkładu N(55,6).
b. Wiadomo, że waga dorosłego mężczyzny w danym rejonie ma rozkład N(55,6). Jaką wagę przekracza 90% dorosłych mężczyzn?-- 6 mar 2010, o 18:12 --a.
\(\displaystyle{ \int_{-\infty }^{ q0.8}\emptyset55,6(x)dx
=\int_{-\infty }^{ \frac{q0.8-55}{6} }\varphi(z)dz=0.8}\)



\(\displaystyle{ F(z0.8)=1-F(z0.9)}\)


\(\displaystyle{ z0.8=?}\)
Weronikaa90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 28 razy

Znajdź kwantyle

Post autor: Weronikaa90 »

dalej to
\(\displaystyle{ z0.8=(q0.8-55)/6}\)
ODPOWIEDZ