moda mediana oraz dolny i górny kwantyl

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Weronikaa90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 28 razy

moda mediana oraz dolny i górny kwantyl

Post autor: Weronikaa90 »

Zanotowano czasy wykonania pewnego programu (w sek.)
6 d 6 3 7 6 6 4 10 3 18,
gdzie d jest zagubioną obserwacją. Przedtem jednak obliczono średni próbkowy czas 7 (sek.)
a) Wyznacz d, modę, medianę oraz dolny i górny kwantyl.
b) Narysuj i opisz wykres ramkowy.
kopacz211
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 23 sty 2010, o 17:25
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 5 razy

moda mediana oraz dolny i górny kwantyl

Post autor: kopacz211 »

\(\displaystyle{ \frac{69+d}{11}=7,69+d=77,d=8}\) moda to 6 bo wystepuję najczęściej a kwantyli nie pamietam
Ostatnio zmieniony 2 mar 2010, o 18:53 przez kopacz211, łącznie zmieniany 1 raz.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

moda mediana oraz dolny i górny kwantyl

Post autor: agulka1987 »

Weronikaa90 pisze:Zanotowano czasy wykonania pewnego programu (w sek.)
6 d 6 3 7 6 6 4 10 3 18,
gdzie d jest zagubioną obserwacją. Przedtem jednak obliczono średni próbkowy czas 7 (sek.)
a) Wyznacz d, modę, medianę oraz dolny i górny kwantyl.
b) Narysuj i opisz wykres ramkowy.

\(\displaystyle{ \{overline{x} = 7}\)

\(\displaystyle{ 7= \frac{6+d+6+3+7+6+6+4+10+3+18}{11}}\)

\(\displaystyle{ 7 = \frac{69+d}{11}}\)

\(\displaystyle{ 77 = 69+d \Rightarrow d = 77-69 = 8}\)

porzadkujemy szereg
3,3,4,6,6,6,6,7,8,10,18

\(\displaystyle{ M_{o} = 6}\) - nahczęściej wystepuje

\(\displaystyle{ Me = \frac{6+6}{2}=6}\)

\(\displaystyle{ Q_{1} = 4}\)

\(\displaystyle{ Q_{3} = 7,5}\)
Weronikaa90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 28 razy

moda mediana oraz dolny i górny kwantyl

Post autor: Weronikaa90 »

dziękuje
a jak został wyliczony dolny i górny kwantyl ?-- 2 mar 2010, o 21:29 --jak narysować wykres ramkowy ?
ODPOWIEDZ