Pokazac ze... (zadania z suma)

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
solmech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 10 gru 2008, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 20 razy

Pokazac ze... (zadania z suma)

Post autor: solmech »

Witam,

nie wiem gdzie mialem to zamiescic, bo w sumie mozna bylo by to wrzucic tez do innego tematu - ale zadania sa z ksiazki dot. statystki wiec prosze Was o pomoc tutaj.

1)

Pokazac ze

\(\displaystyle{ \left( \sum_{i=1}^{n}x _{i} \right)^2 < n \cdot \sum_{i=1}^{n}x _{i}^2 \Leftrightarrow \sum_{i < j}^{}(x _{i}-x _{j})^2 > 0}\)


2)

Pokazac ze

\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}r _{i}^2 = (n-1)s _{y}^2 \cdot [1-r _{xy}^2 ]}\)

Prosze o pomoc. Wszystko jest mile widziane - najchetniej jednak wskazowki.
ODPOWIEDZ