wyznaczyc wartosc oczekiwana / wariancje / odchylenie stand

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
art3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 lis 2009, o 21:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zakopane
Podziękował: 2 razy

wyznaczyc wartosc oczekiwana / wariancje / odchylenie stand

Post autor: art3x »

Witam! Mam problem z takim zadaniem. Mógł by ktoś rozwiązac badz udzielić cennych wskazówek. Nie mam wogole pojecia jak sie liczy wariancje itd jezeli zmienna x jest w takiej klamrze ;/

Zmienna losowa X ma gęstość prawdopodobieństwa postaci:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 \mbox{ dla } x<1 \\ \frac{2}{ x^{2} } \mbox{ dla } 1 \le x \le 2 \\ 0 \mbox{ dla } x > 2 \end{cases}}\)

Wyznaczyć wartość oczekiwaną, wariancję, odchylenie standardowe zmiennej losowej X.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2010, o 09:59 przez kuch2r, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

wyznaczyc wartosc oczekiwana / wariancje / odchylenie stand

Post autor: scyth »

Skorzystaj ze wzorów na zmienną CIĄGŁĄ, a nie dyskretną (wskazówka - wzory z całkami).
ODPOWIEDZ