1. W pewnej firmie zatrudniajacej 15 pracownikow srednie miesieczne wynagrodzenie wynosi 3800zl. Jakie bedzie serdnie wynagrodzenie, jesli firma dodatkowo zatrudni:
a) stazyste z wynagrodzeniem miesiecznym 2200zl
b) trzech stazystow z wynagrodzeniem miesiecznym 2300zl kazdy?
2. Srednie miesieczne wynagrodzenie w pewnej firmie zatrudniajacej 20 osob wynosili 3200zl. Zatrudniono nowego pracownika. Ile zarabia ten pracownik, jesli obecnie srednie wynagrodzenie w firmie jest:
a) o 2% wyzsze niz poprzednio
b) o 1% nizsze niz poprzednio?
3. Klub zrzeszajacy 12 hodowcow golebi podal, ze kazdy czlonek klubu ma srednio 50 golebi. Dane te okazaly sie nieaktualne, gdy jeden z czlonkow klubu sprzedal polowe swoich golebi- ma ich teraz 36. Ile srednio golebi przypada obecnie na jednego czlonka klubu?
srednie miesieczne wynagrodzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
srednie miesieczne wynagrodzenie
1a.
\(\displaystyle{ \frac{3800 \cdot 15 + 2200}{16}=.......}\)
1b.
\(\displaystyle{ \frac{3800 \cdot 15 + 3 \cdot 2300}{18}=.......}\)
2a.
\(\displaystyle{ \frac{20 \cdot 3200 + x}{21}=3200 \cdot 1,02}\)
\(\displaystyle{ 64000+x = 3264 \cdot 21}\)
\(\displaystyle{ x=68544-64000 = 4544}\)
2b.
\(\displaystyle{ \frac{20 \cdot 3200 + x}{21}=3200 \cdot 0,99}\)
\(\displaystyle{ 64000+x = 3168 \cdot 21}\)
\(\displaystyle{ x=66528-64000 = 2528}\)
3.
\(\displaystyle{ \frac{11 \cdot 50 + 36}{12}=...........}\)
\(\displaystyle{ \frac{3800 \cdot 15 + 2200}{16}=.......}\)
1b.
\(\displaystyle{ \frac{3800 \cdot 15 + 3 \cdot 2300}{18}=.......}\)
2a.
\(\displaystyle{ \frac{20 \cdot 3200 + x}{21}=3200 \cdot 1,02}\)
\(\displaystyle{ 64000+x = 3264 \cdot 21}\)
\(\displaystyle{ x=68544-64000 = 4544}\)
2b.
\(\displaystyle{ \frac{20 \cdot 3200 + x}{21}=3200 \cdot 0,99}\)
\(\displaystyle{ 64000+x = 3168 \cdot 21}\)
\(\displaystyle{ x=66528-64000 = 2528}\)
3.
\(\displaystyle{ \frac{11 \cdot 50 + 36}{12}=...........}\)