Współczynnik korelacji

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
basia263
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 25 sty 2010, o 19:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Współczynnik korelacji

Post autor: basia263 »

Witam mam takie zadanie: Podać przykłady badań, w których uzyskano następujące współczynniki korelacji: a) \(\displaystyle{ r=-0,99}\)
b) \(\displaystyle{ r=0,99}\)
c) \(\displaystyle{ r=-1}\). Z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
M_L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 23 razy

Współczynnik korelacji

Post autor: M_L »

Znaczy jak "podać przykłady badań"? Wiesz co oznacza \(\displaystyle{ r}\) w wielkościach jakie podajesz, prawda? To powinno Ci wystarczyć do tego, by coś "wymyślić";)
basia263
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 25 sty 2010, o 19:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Współczynnik korelacji

Post autor: basia263 »

\(\displaystyle{ r\(\displaystyle{ to jest współczynnik korelacji a wzór na korelacje jest skomplikowany więc trudno mi podać przykład, w którym z danych otrzymałbym taki wynik. Proszę więc o pomoc.}\)}\)
ODPOWIEDZ