Hej ma 2 zadania z statystyki których w żaden sposób nie moge rozwiązac pomóżcie mi błagam
ZAD 5
Aby sprawdzić, czy liczba dni zwolnień lekarskich w ciągu roku zależy od stażu pracy. Podzielono pracowników pewnej firmy na grupy i rozpatrzono następujące sytuacje:
staż w latach: 0-5; 5-10; 10-15; 15-20; 20-25; 25-30; 30-35;
liczba zwolnień: 0-20; 20-40; 40-60; 60-80;
1. Na poziomie istotności α=0,025 sprawdzić, czy zależność istnieje
2. Sprawdzić, czy decyzja nasza ulegnie zmianie, gdy przyjmiemy poziom istotności α=0.05
3. Przy pomocy współczynnika zbieżności T. Czuprowa, ocenić siłę tej zależności, gdy w punkcie (a) lub (b) odrzucimy hipotezę o niezależności
ZAD 3
Panuje przekonanie, że jakość produkcji na drugiej zmianie jest niższe niż na pierwszej. Aby zweryfikować słuszność tego poglądu, zbadano liczbę usterek w wybranej partii wyrobów na pierwszej i na drugiej zmianie.
Na pierwszej zmianie na 200 zbadanych wyrobów bez usterek było 105.
1. Na poziomie istotności α=0,04 sprawdź słuszność panującego poglądu
2. Czy decyzja naszego poglądu ulegnie zmianie, gdy przyjmiemy poziom istotności α=0,001
POMÓŻCIE BŁAGAM !!!!!!
poziom istotności, współczynnik zbieżności, hipoteza
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 12 lut 2010, o 22:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
poziom istotności, współczynnik zbieżności, hipoteza
Ostatnio zmieniony 12 lut 2010, o 23:38 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.