Kwartyl trzeci ??
Kwartyl trzeci ??
Witam wszystkich,
Jestem tu pierwszy raz więc proszę o wyrozumiałość.
Mam problem z jednym zadaniem, a mianowicie mam taki ciąg liczb:
10,12,9,15,11,12,13,15,16,17,20,18,30,10,13
po jego uporządkowaniu mam:
9,10,10,11,12,12,13,13,15,15,16,17,18,20,30 i co otrzymuje:
Me=13
Kwartyl pierwszy=Q1=11,5
ale dlaczego kwartyl trzeci=Q3=wynosi 16,5 a nie 17??
Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź, grzesiekzgc
Jestem tu pierwszy raz więc proszę o wyrozumiałość.
Mam problem z jednym zadaniem, a mianowicie mam taki ciąg liczb:
10,12,9,15,11,12,13,15,16,17,20,18,30,10,13
po jego uporządkowaniu mam:
9,10,10,11,12,12,13,13,15,15,16,17,18,20,30 i co otrzymuje:
Me=13
Kwartyl pierwszy=Q1=11,5
ale dlaczego kwartyl trzeci=Q3=wynosi 16,5 a nie 17??
Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź, grzesiekzgc
- M_L
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
Kwartyl trzeci ??
Ponieważ dla \(\displaystyle{ n}\) parzystego w Twoim szeregu:
\(\displaystyle{ Q_3= \frac{1}{2}(x_{ \frac{n}{2}} +x_{ \frac{n}{2}+1})}\)
stąd mamy:
\(\displaystyle{ \frac{16+17}{2}=?}\)
\(\displaystyle{ Q_3= \frac{1}{2}(x_{ \frac{n}{2}} +x_{ \frac{n}{2}+1})}\)
stąd mamy:
\(\displaystyle{ \frac{16+17}{2}=?}\)
Kwartyl trzeci ??
hmmm...
no ale jak pamietam z zajęć to było tak,że cały ten ciag liczb dziele sobie na dwa czyli jedna czesc sklada sie z osmiu cyfr a druga z siedmiu i z tej pierwszej wyznaczam Q1 jako mediane czyli wychodzi 11,5 i z drugiej części robie tak samo czyli powinno wyjść 17... to w takim razie jak sie oblicza dla tego przykladu kwartyl pierwszy i kwartyl drugi??
no ale jak pamietam z zajęć to było tak,że cały ten ciag liczb dziele sobie na dwa czyli jedna czesc sklada sie z osmiu cyfr a druga z siedmiu i z tej pierwszej wyznaczam Q1 jako mediane czyli wychodzi 11,5 i z drugiej części robie tak samo czyli powinno wyjść 17... to w takim razie jak sie oblicza dla tego przykladu kwartyl pierwszy i kwartyl drugi??
- M_L
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
Kwartyl trzeci ??
Masz szereg statystyczny, prawda? Gdy mamy przyjemność z takowym;), to:
kwartyl pierwszy \(\displaystyle{ Q_1}\) i trzeci \(\displaystyle{ Q_3}\) wyznacza się w ten sposób, że w dwóch częściach szeregu, które powstały po wyznaczeniu mediany, ponownie wyznacza się:
medianę w pierwszej części, która odpowiada kwartylowi pierwszemu,
medianę w drugiej części, która odpowiada kwartylowi trzeciemu.
Natomiast \(\displaystyle{ Q_2}\) (w Twoim szeregu również ) to nic innego jak dokładnie wartość środkowa. Jest to liczba, która dzieli szereg statystyczny na dwie równe części pod względem liczebności: 50% jednostek o wartościach większych lub równych medianie, a 50% o wartościach mniejszych lub równych. Czyli u Ciebie wyniesie?
kwartyl pierwszy \(\displaystyle{ Q_1}\) i trzeci \(\displaystyle{ Q_3}\) wyznacza się w ten sposób, że w dwóch częściach szeregu, które powstały po wyznaczeniu mediany, ponownie wyznacza się:
medianę w pierwszej części, która odpowiada kwartylowi pierwszemu,
medianę w drugiej części, która odpowiada kwartylowi trzeciemu.
Natomiast \(\displaystyle{ Q_2}\) (w Twoim szeregu również ) to nic innego jak dokładnie wartość środkowa. Jest to liczba, która dzieli szereg statystyczny na dwie równe części pod względem liczebności: 50% jednostek o wartościach większych lub równych medianie, a 50% o wartościach mniejszych lub równych. Czyli u Ciebie wyniesie?
Kwartyl trzeci ??
no ok, to w takim razie jak mam to podzielic na cześci bo jezeli dziele tak:
do \(\displaystyle{ Q_{1}}\)dziele ten szereg na:
9,10,10,11,12,12,13,13
ilosc zdarzeń jest parzysta więc biore dwie środkowe i dziele przez ich ilość
\(\displaystyle{ Q_{1}= \frac{11+12}{2}=11,5}\)
do \(\displaystyle{ Q_{3}}\) dziele na:
15,15,16,17,18,20,30
ilość zdarzeń jest parzysta więc powinienem brać dokładnie wartość środkową, a więc:
\(\displaystyle{ Q_{3}=17}\) a ma być 16,5 ??!!
natomiast do \(\displaystyle{ Q_{2}}\) biore cały szereg i przy nie parzystej ilości zdarzen wyznaczam dokladnie wartość środkowa:
9,10,10,11,12,12,13,13,15,15,16,17,18,20,30
a więc
\(\displaystyle{ Q_{2}=Me=13}\)
Jeżeli robie coś źle a na pewno robie, to poprawcie mnie z góry dzięki
do \(\displaystyle{ Q_{1}}\)dziele ten szereg na:
9,10,10,11,12,12,13,13
ilosc zdarzeń jest parzysta więc biore dwie środkowe i dziele przez ich ilość
\(\displaystyle{ Q_{1}= \frac{11+12}{2}=11,5}\)
do \(\displaystyle{ Q_{3}}\) dziele na:
15,15,16,17,18,20,30
ilość zdarzeń jest parzysta więc powinienem brać dokładnie wartość środkową, a więc:
\(\displaystyle{ Q_{3}=17}\) a ma być 16,5 ??!!
natomiast do \(\displaystyle{ Q_{2}}\) biore cały szereg i przy nie parzystej ilości zdarzen wyznaczam dokladnie wartość środkowa:
9,10,10,11,12,12,13,13,15,15,16,17,18,20,30
a więc
\(\displaystyle{ Q_{2}=Me=13}\)
Jeżeli robie coś źle a na pewno robie, to poprawcie mnie z góry dzięki
- M_L
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
Kwartyl trzeci ??
Ojej, źle, nie tak
Dla \(\displaystyle{ Q_{3}}\), medianę obliczymy z następującego szeregu, zaczynając od \(\displaystyle{ x_{(Me+1)}}\), to będzie pierwsza wartość z szeregu, reszta w kolejności tak jak masz dalej... czyli \(\displaystyle{ Q_{3}}\) u Ciebie wyniesie \(\displaystyle{ 16,5.}\)
Dla \(\displaystyle{ Q_{3}}\), medianę obliczymy z następującego szeregu, zaczynając od \(\displaystyle{ x_{(Me+1)}}\), to będzie pierwsza wartość z szeregu, reszta w kolejności tak jak masz dalej... czyli \(\displaystyle{ Q_{3}}\) u Ciebie wyniesie \(\displaystyle{ 16,5.}\)
Kwartyl trzeci ??
aha czyli juz chyba rozumiem, dla \(\displaystyle{ Q_{3}}\) ma taki ciąg:
14,15,15,16,17,18,20,30 i jezeli tak bedzie no to wtedy mi wyjdzie kwartyl trzeci a wiec:
\(\displaystyle{ Q_{3}= \frac{16+17}{2}=16,5}\)
Zgadza się??
14,15,15,16,17,18,20,30 i jezeli tak bedzie no to wtedy mi wyjdzie kwartyl trzeci a wiec:
\(\displaystyle{ Q_{3}= \frac{16+17}{2}=16,5}\)
Zgadza się??