Dynamikę sprzedaży telewizorów w latach 93-97 przedstawia szereg:
Okres Liczba
93 25
94 28
95 29
96 31
97 36
Wyznaczyć indeksy łańcuchowe. Jakie było średnie tempo dynamiki sprzedaży telewizorów w latach 93-97?
Czy ktoś umie to rozwiązać?
Obliczanie indeksu łancuchowego
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Obliczanie indeksu łancuchowego
Indeks łańcuchowy jest to stosunek wielkości zjawiska w danym okresie oraz wielkości zjawiska w okresie bezpośrednio poprzedzającym dany okres. Dla roku 1993 nie można w tym zadaniu obliczyć indeksu łąńcuchowego gdyż nie masz danych z roku 1992. Dla roku 2004 ten indes wynosi \(\displaystyle{ x_{1}=1,12}\) co oznacza, iż wielkość sprzedaży telewizorów wzrosła w 1994 w stosunku do 1993 o 12%. W kolejnym roku czyli w 1995 w porównaniu do 1994 \(\displaystyle{ x_{2}=1,035714}\) dalej analogicznie \(\displaystyle{ x_{3}=1,068966}\) dla roku 1996, dalej ostatni rok \(\displaystyle{ x_{4}=1,16129}\)
Z kolei średnie tempo wzrostu obliczysz ze wzoru:
\(\displaystyle{ \overline{x_{i}}=\sqrt[n-1]{\frac{x_{1}}{x_{n-1}}}\) oczywiście uwzględniając warunki tego zadania.
Z kolei średnie tempo wzrostu obliczysz ze wzoru:
\(\displaystyle{ \overline{x_{i}}=\sqrt[n-1]{\frac{x_{1}}{x_{n-1}}}\) oczywiście uwzględniając warunki tego zadania.