średnie płace w pewnych firmach

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Marie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 11 maja 2006, o 17:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: chorzów
Podziękował: 23 razy

średnie płace w pewnych firmach

Post autor: Marie »

1. W firmie "komin" pracuje, łącznie z szefem, 25 osób. Średnia płaca wynosiła do niedawna 1500zł, ale ostanio wszyscy oprócz szefa dostali 10% podwyżki i średnia ta wzrosła do 1600zł. Ile zarabia szef "komina"?
2. W pewnej firmie płace 20% pracowników wzrosły o 50zł. O ile złotych wzrosła średnia płaca w tej firmie?

Z góry dziękuję za podpowiedź, niekoniecznie za całkowite rozwiązanie
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

średnie płace w pewnych firmach

Post autor: jasny »

1. x - zarobki szefa
y - łączne zarobki pozostałych 24 osób przed podwyżką
\(\displaystyle{ \left{\frac{x+y}{25}=1500\\\frac{x+1,1y}{25}=1600}\)
x=....
2. x - średnia płaca przed podwyżką, \(\displaystyle{ x=\frac{s}{i}}\)(s- suma zarobków pracowników, i- ilość pracowników)
y - średnia płaca po podwyżce, \(\displaystyle{ y=\frac{s+0,2i\cdot50}{i}=\frac{s}{i}+10=x+10}\)
y-x=...
Marie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 11 maja 2006, o 17:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: chorzów
Podziękował: 23 razy

średnie płace w pewnych firmach

Post autor: Marie »

Dziękuję:)
ODPOWIEDZ