zweryfikuj wszystkie możliwe hipotezy; linie regresji

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
mintay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 lut 2010, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

zweryfikuj wszystkie możliwe hipotezy; linie regresji

Post autor: mintay »

1. Witam,te "wszystkie możliwe hipotezy" mnie zdezorientowały. w jaki sposób to rozwiązać?

Dokonano porównania wytrzymałości na rozciąganie prętów stalowych pochodzących z dwóch hut A, B wartość statystyki empirycznej o rozkładzie normalnym U=1,90 na poziomie wartości \(\displaystyle{ \alpha =0,04}\) zweryfikować wszystkie możlaiwe hipotezy jakie w tym przypadku można postawić dla średniej wytrzymałości na rozciąganie pochodzącej z obu hut


2. Wyznaczono linie regresji drugiego rodzaju \(\displaystyle{ y _{i} =0,82+4,96x_{i}}\) na podstawie 200 mieszkań sprzedanych w 2009 roku gdzie y- cena mieszkań w zł x- powierzchnia w m kwadratowych. Dokonaj szczegółowej interpretacji merytorycznej tej zależności. Współczynnik korelacji liniowej między tymi zmiennymi wyniósł r=0,9. Ile wynosi współczynnik determinacji \(\displaystyle{ R ^{2} =?}\) (podpowiedź \(\displaystyle{ R=r ^{2}}\)) jaka jest interpretacja obu współczynników.
ODPOWIEDZ