Jako ze jest to moj pierwszy post witam wszystkich. Byc moze zadania z ktorymi tu przychodze sa dla niektorych banalne ale w moim liceum nie moglem sie doprosic zadnego matematyka aby mi pomogł. Wiec do dziela
Zadanie 1
W trzech klasach liczacych 15, 20, 25 uczniow srednie oceny z matematyki wynosiły X1=3,5, X2=3,4, X3=3,3. Wariancja w poszczegolnych klasach wynosila S1=0.8, S2=0,6, S3=0,2, Ile wynosiła wariancja wszystkich uczniow?
Zadanie 2
Badano czy istnieje zwiazek miedzy czasem przeznaczonym na reklame miesieczna jej sprzedaza
miesiac 1 2 3 4 5 6 7
X-czas reklamy(min.) 15 18 13 14 20 15 8
Y-wielkosc sprzedazy(tys) 25 46 52 40 56 32 15
Wyznacz:-wspołczynnik korelacji?
-wspolczynnik korelacji rang?
-prostą regresji?
No i to by bylo na tyle. Jeszcze jesli by mozna bylo to chcialbym by bylo tu przedstawione jeszcze jakies male rozwiazanie a nie tylko podana odpowiedz. Z gory dziękuje za pomoc.
wariancja i wspolczynniki korelacji
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 lut 2010, o 13:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: domostwo
- Podziękował: 1 raz