jak obliczyć tą wariancję?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
lol10000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 lut 2010, o 13:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: YOKOHAMA

jak obliczyć tą wariancję?

Post autor: lol10000 »

Mam zadanie:

W poczekalni znajdują się 3 krzesła. prawdopodobieństwo tego, że w godzinach przyjęć, którekolwiek krzesło jest wolne wynosi 0.6. Oblicz wartość oczekiwań i wariancję oraz P że 2 są co najmniej wolne.

W odpowiedziach wariancja wynosi 0.72 (wartość oczekiwaną wiem jak obliczyć). W jaki sposób została ona obliczona?
arrekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 lut 2010, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

jak obliczyć tą wariancję?

Post autor: arrekk »

Zadanie które opisujesz to schemat Bernoulliego (n doświadczeń, prawdopodobieństwo sukcesu w każdym doświadczeniu wynosi p, a porażki q=1-p). W tym przypadku mamy n=3 doświadczenia (krzesła), prawdopodobieństwo sukcesu (krzesło wolne) wynosi p=0,6, a porażki q=0,4.
Wariancja w schemacie Bernoulliego wynosi npg czyli 3*0,6*0,4=0,72 (po prostu wzór z teorii).
ODPOWIEDZ