Rozkład chi kwadrat - liczba stopni swobody

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
k144
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 5 sty 2008, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy

Rozkład chi kwadrat - liczba stopni swobody

Post autor: k144 »

Witam!
Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania:
W rozkładzie \(\displaystyle{ \chi^{2}}\) jednostronny obszar krytyczny, ustalony na podstawie istotności \(\displaystyle{ \alpha =0,05}\) obejmuje zakres wartości \(\displaystyle{ \chi^{2} \ge 15,5}\). Jaka jest liczba stopni swobody dla tego rozkładu?

Wszelkie wskazówki i podpowiedzi mile widziane.
bstq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 7 lut 2008, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 67 razy

Rozkład chi kwadrat - liczba stopni swobody

Post autor: bstq »

... hi-kwadrat
kolumna 0.95 i szukasz jak najblizszej wartosci n, zeby wartosc kwantyla wynosila 15,5, czyli n=8
Ja?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 lut 2010, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zawiercie
Pomógł: 1 raz

Rozkład chi kwadrat - liczba stopni swobody

Post autor: Ja? »

Otwórz tablice statystyczne na stronie "Kwantyle rozkładu chi kwadrat", w pierwszym (poziom istotności) wierszu odszukaj 0,05 i w odpowiedniej kolumnie 15,5 (dokładnie 15,507). W pierwszej i w ostatniej kolumnie masz liczbę stopni swobody n=8.
bstq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 7 lut 2008, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 67 razy

Rozkład chi kwadrat - liczba stopni swobody

Post autor: bstq »

hehe bylem o 4 minuty szybszy
k144
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 5 sty 2008, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy

Rozkład chi kwadrat - liczba stopni swobody

Post autor: k144 »

Dzięki
ODPOWIEDZ