Witam,
W tabelach podano liczby punktów zdobytych przez drużynę podczas dwóch setów meczu siatkówki. Oblicz odchylenie standardowe liczb punktów zdobytych w każdym secie. Oceń na tej podstawie, w którym secie zawodnicy grali w bardziej wyrównany sposób.
Z góry uprzejmie dziękuję za pomoc
Odchylenie standardowe
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Odchylenie standardowe
Najpierw oblicz średnią tych liczb.
\(\displaystyle{ d=\frac{1*3+3*2+4*1+5*1+6*1}{3+2+1+1+1} = \frac{24}{8}=3}\)
Potem wariancja.
\(\displaystyle{ W ^{2}= \frac{(x _{1}-d) ^{2}+(x _{2}-d) ^{2}+...+(x _{n}-d) ^{2} }{n}}\)
Odchylenie standardowe \(\displaystyle{ W= \sqrt{W ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ d=\frac{1*3+3*2+4*1+5*1+6*1}{3+2+1+1+1} = \frac{24}{8}=3}\)
Potem wariancja.
\(\displaystyle{ W ^{2}= \frac{(x _{1}-d) ^{2}+(x _{2}-d) ^{2}+...+(x _{n}-d) ^{2} }{n}}\)
Odchylenie standardowe \(\displaystyle{ W= \sqrt{W ^{2} }}\)