Dla jakich parametrów funkcja jest dystrybuantą??
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 11 sie 2006, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Dla jakich parametrów funkcja jest dystrybuantą??
Dla jakich parametrów a,b,c funkcja jest dystrybuantą
a)pewnej zmiennej losowej
b)zmiennej losowej dyskretnej
\(\displaystyle{ F(x)=\{ 0\quad \quad \quad x\leq1\\ a(1-\frac{b}{x}) \quad\quad\quad 1 < x \leq c \\ 1 \quad \quad \quad x>c}\)
Mógłby ktoś pomóc??
a)pewnej zmiennej losowej
b)zmiennej losowej dyskretnej
\(\displaystyle{ F(x)=\{ 0\quad \quad \quad x\leq1\\ a(1-\frac{b}{x}) \quad\quad\quad 1 < x \leq c \\ 1 \quad \quad \quad x>c}\)
Mógłby ktoś pomóc??
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Dla jakich parametrów funkcja jest dystrybuantą??
Popatrz tu: https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=11879
oraz tu https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=11838
te przykłady na pewno się przydadzą
oraz tu https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=11838
te przykłady na pewno się przydadzą
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 11 sie 2006, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Dla jakich parametrów funkcja jest dystrybuantą??
Dzięki, ale czytałem już te tematy i dalej nie wiem jak mam zacząć to zadanie. Czy najpierw policzyć gęstość z warunku \(\displaystyle{ F'(x)=f(x)}\)?? Nawet jak policzę gęstość to moje pomysły się kończą w tym momencie. Jak wyliczyć parametr c ???? Czy mogłabyś coś więcej powiedzieć na ten temat?
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Dla jakich parametrów funkcja jest dystrybuantą??
tu masz to wyjaśnione a jeśli chodzi o rodzaj zmiennych to w przypadku dyskretnej chodzi po prostu o zmienną losową skokową.
tu też ładnie opisano od strony teoretycznej.
tu też ładnie opisano od strony teoretycznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 11 sie 2006, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Dla jakich parametrów funkcja jest dystrybuantą??
Ehhhh, ale mnie nie jest potrzebna teoria , tylko jak rozwiązać to zadanie . Teorię znam, wiem jakie warunki musi spełniać funkcja, aby była dystrybuantą. Problem jest, aby to zastosować.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 sie 2006, o 08:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 3 razy
Dla jakich parametrów funkcja jest dystrybuantą??
Dystrybuanta \(\displaystyle{ \qquad F:R\rightarrow[0,1] \qquad}\) zdefiniowana wzorem \(\displaystyle{ \qquad F(x)=P(X\leq x)\qquad}\) jest funkcją niemalejącą,
czyli \(\displaystyle{ \qquad ab\geq0\qquad}\) i prawostronnie ciągłą, zatem \(\displaystyle{ \qquad \lim_{x\to1^{+}}F(x)= 0 \qquad&\qquad \lim_{x\to c^{+}}F(x)=F(c) \qquad}\)
Z powyższych warunków dostajemy rodzinę dystrybuant, gdzie \(\displaystyle{ \qquad a\in(0,1) \qquad & \qquad \frac{1}{a}+\frac{1}{c}=1 \qquad}\)
dla \(\displaystyle{ \qquad a=1 \qquad}\) przyjmujemy \(\displaystyle{ \qquad c = +\infty \qquad}\)
czyli \(\displaystyle{ \qquad ab\geq0\qquad}\) i prawostronnie ciągłą, zatem \(\displaystyle{ \qquad \lim_{x\to1^{+}}F(x)= 0 \qquad&\qquad \lim_{x\to c^{+}}F(x)=F(c) \qquad}\)
Z powyższych warunków dostajemy rodzinę dystrybuant, gdzie \(\displaystyle{ \qquad a\in(0,1) \qquad & \qquad \frac{1}{a}+\frac{1}{c}=1 \qquad}\)
dla \(\displaystyle{ \qquad a=1 \qquad}\) przyjmujemy \(\displaystyle{ \qquad c = +\infty \qquad}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 11 sie 2006, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Dla jakich parametrów funkcja jest dystrybuantą??
Dzięki, ale coś mi tu nie pasuje, bo dystrybuanta jest funkcją lewostronnie ciągłą.... Z tym, że wg mnie ta funkcja jest już lewostronnie ciągła. To zostawiamy tylko \(\displaystyle{ ab\geq0}\)?? A co z c??? Wiesz może co z podpunktem b)?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 sie 2006, o 08:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 3 razy
Dla jakich parametrów funkcja jest dystrybuantą??
Jeżeli chodzi o definiowanie dystrybuanty to są dwie szkoły!
Definicja, którą podałem ze słabą nierównością wywodzi się z nurtu atlantyckiego,
a wynika z niej, że dystrybuanta jest funkcją prawostronnie ciągłą.
Natomiast dystrybuanta "a la russe" zdefniowana wzorem
\(\displaystyle{ \qquad F(x)=P(X}\)
Definicja, którą podałem ze słabą nierównością wywodzi się z nurtu atlantyckiego,
a wynika z niej, że dystrybuanta jest funkcją prawostronnie ciągłą.
Natomiast dystrybuanta "a la russe" zdefniowana wzorem
\(\displaystyle{ \qquad F(x)=P(X}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 11 sie 2006, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Dla jakich parametrów funkcja jest dystrybuantą??
Zrozumiałem, dziękuje, ale jeszcze mam ostatnie pytanie: Dlaczego napisałeś, że w podpunkcie b), że mamy tylko jedną możliwość.Przecież, gdy \(\displaystyle{ b=0}\), to wtedy parametr \(\displaystyle{ 0\leq a q 1}\)???
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 sie 2006, o 08:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 3 razy
Dla jakich parametrów funkcja jest dystrybuantą??
Masz racje Mamy tutaj continuum możliwości jeśli chodzi o \(\displaystyle{ a}\) przeoczyłem to...