Posiadam takie trzy funkcje
\(\displaystyle{ c(x)= \frac{1}{x}arctg(-x)}\)
\(\displaystyle{ s(x) = \begin{cases} 0 dla x<0\\ 0,5 dla x=0\\ 1 dla x>0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ l(x)= \begin{cases} 0 dla x<0,5 \\ logx dla 0,5<=x<=2 \\ 1 dla x>2 \end{cases}}\)
ktora z tych funkcji jest dystrybuanta i jak to rozpoznac?
z gory dziekuje za pomoc
Funkcja dystrybuanty
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Funkcja dystrybuanty
najlepiej chyba sprawdzić warunki na to aby funkcja była dystrybuantą tj czy funkcja jest niemalejąca, prawostronnie ciągła, i czy \(\displaystyle{ \lim_{x\to \infty}=1,\lim_{x\to -\infty}=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 22:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 9 razy
Funkcja dystrybuanty
li funkcja dystrybuany moga byc wszystkie funkcje dobrze?-- 29 stycznia 2010, 20:57 --mógłby mi ktoś pomóc z tymi funkcjami? ktora w końcu moze byc dystrybuanta?