Statystyka - srednia, rozklad normalny

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
asiiaaa89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 26 lut 2009, o 13:28
Płeć: Kobieta

Statystyka - srednia, rozklad normalny

Post autor: asiiaaa89 »

Witam, mam problem z zadaniami ze statystyki. Nie wychodzi mi \(\displaystyle{ \overline{z}}\) ;/ W odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \overline{z}}\)=9,5. A oto treść zadania:

Spośród uczniów pewnego liceum wylosowano 15 z klas pierwszych oraz 12 z klas drugich. Obliczono średnią ocen uzyskanych w semestrze dla każdego z uczniów.

Otrzymano rezultaty:
- dla uczniów z klas pierwszych:
3,71; 4,28; 2,95; 3,20; 3,38; 4,05; 4,07; 4,98; 3,20; 3,43; 3,09; 4,50; 3,12; 3,68; 3,90
- dla uczniów klas drugich:
3,10; 3,38; 4,06; 3,60; 3,81; 4,50; 4,00; 3,25; 4,11; 4,85; 2,80; 4,00

Zakładając, że średnie wyniki ocen mają rozkłady normalne, zweryfikować na poziomie istotności α=0,05 hipotezę, że wartości przeciętne ocen uzyskiwanych przez uczniów są jednakowe wobec hipotezy alternatywnej, że wartość przeciętna ocen uzyskiwanych przez uczniów klasy drugiej jest większa.-- 27 sty 2010, o 22:49 --Nie to zadanie wkleilam, przepraszam. Mialo byc tak:

W celu stwierdzenia czy istotny jest wpływ temperatury na dokładność wskazań pewnego rodzaju zegarków dla dziesięciu losowo wybranych z partii zegarków po jednodniowym ich umieszczeniu w temperaturze 5oC wyznaczono różnicę pomiędzy czasem dokładnym, a czasem wskazanym przez zegarek, a następnie przeprowadzono dla tych samych zegarków analogiczne doświadczenie przy temperaturze 25oC. Otrzymano rezultaty:

ZEGAR 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
5oC -10 45 -30 -10 20 50 -30 -25 0 -15
25oC 5 50 -30 0 15 60 -10 -20 20 30

Zakładając, że odchylenie pokazywanych czasów od czasu dokładnego mają rozkład normalny na poziomie α=0,01 zweryfikować hipotezę o równości wartości przeciętnych wskazanych czasów przez zegarki tego typu w tempreaturach 5oC i 25oC, jeśli hipotezą jest, że wartość przeciętna pokazywanych czasów w temperaturze 25oC jest wyższa.

problem z zadaniem j.w.
ODPOWIEDZ