Cześć mam mały problem ze statystyką i proszę o pomoc mam takie zad ale nie mogę znaleźć do niego odpowiedzi więc jeśli by mógł ktoś pomóc to proszę:)
treść zadania
Waga mężczyzn jest zmienną losową o rozkładzie normalnym N(72;15).Oblicz prawdopodobieństwo mężczyzny o wadze mniejszej niż 80 i większej niż70.
Statystyka matematyczna ,zmienna losowa
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Statystyka matematyczna ,zmienna losowa
\(\displaystyle{ P(70 < x \le 80) = P \left( \frac{70-72}{15} < \frac{x-\mu}{\sigma} \le \frac{80-72}{15}\right) = P \left( -0,1(3) < u \le 0,5(3)\right) = \Phi\left(0,5(3)\right) - \Phi\left(-0,1(3)\right)}\)
Co już odczytujesz z tablic rozkładu normalnego.
Co już odczytujesz z tablic rozkładu normalnego.