Oblicz średnie odchylenie standardowe liczone dla wszystkich

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Grzechu1616
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 25 sie 2009, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 5 razy

Oblicz średnie odchylenie standardowe liczone dla wszystkich

Post autor: Grzechu1616 »

Tabela przedstawia dane dotyczące wieku kobiet i mężczyzn pracujących w małej firmie zatrudniającej 7 osób:
Kobiety ; Mężczyźni
Liczba osób 3 ; 4
średni wiek 26 ; 33
Odchylenie standardowe 1,4 ; 4,6
Wyznacz średnie odchylenie standardowe liczone dla wszystkich osób pracujących w tej firmie.
Ma wyjść \(\displaystyle{ \sim 5}\) Proszę o wsparcie.
Awatar użytkownika
biolga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 8 wrz 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz średnie odchylenie standardowe liczone dla wszystkich

Post autor: biolga »

No tak, średni wiek jest prosto policzyć- 30. Natomiast aby obliczyć odchylenie trzeb aprzekształcić wzór na odchylenie w wieku kobiet, tak, by wyznaczyć sumę kwadratów wieku kobiet. Nastepnie w podobny sposób przekształcić wzór na odchylenie standardowe mężczyzn.
Mógłby ktoś to zrobić?
Grzechu1616
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 25 sie 2009, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 5 razy

Oblicz średnie odchylenie standardowe liczone dla wszystkich

Post autor: Grzechu1616 »

Wesprzyjcie nas:(
Awatar użytkownika
M_L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 23 razy

Oblicz średnie odchylenie standardowe liczone dla wszystkich

Post autor: M_L »

Grzechu1616 pisze:Wesprzyjcie nas:(
Więc może tak:
\(\displaystyle{ s^2=\frac{1}{n} \sum_{i=1}^n (x_i-\overline{x})^2=s^2(\overline{x})+\overline{s^2}}\)

gdzie:

\(\displaystyle{ s^2(\overline{x})=\frac{1}{n}\sum_{i=1}^n(\overline{x_i} - \overline{x})^2}\)
\(\displaystyle{ \overline{s^2}=\frac{1}{n}\sum_{i=1}^n s_{i}^2}\)

\(\displaystyle{ \overline{x_i}}\)- to średnia i-tej próby
\(\displaystyle{ \overline{x}}\)- to ogólna średnia
PS:    
Grzechu1616
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 25 sie 2009, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 5 razy

Oblicz średnie odchylenie standardowe liczone dla wszystkich

Post autor: Grzechu1616 »

Będę się starał na PW na budownictwo lub matematykę
Awatar użytkownika
M_L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 23 razy

Oblicz średnie odchylenie standardowe liczone dla wszystkich

Post autor: M_L »

To super i oby ilość sztuk pięknych dopisała... (taki mały off-top;p)
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

Oblicz średnie odchylenie standardowe liczone dla wszystkich

Post autor: Ankaaa993 »

więc jak zrobić z tym odchyleniem?
Awatar użytkownika
M_L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 23 razy

Oblicz średnie odchylenie standardowe liczone dla wszystkich

Post autor: M_L »

A tak konkretnie to o co pytasz?
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

Oblicz średnie odchylenie standardowe liczone dla wszystkich

Post autor: Ankaaa993 »

o średnie odchylenie standardowe w tym zadaniu, z tego powyższego wzoru nic nie kapuje..
Awatar użytkownika
M_L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 23 razy

Oblicz średnie odchylenie standardowe liczone dla wszystkich

Post autor: M_L »

Domyślałam się, że chodzi o wzór na sumę wariancji, liczyłam jednak na konkretne pytanie, a zaraz zobaczysz dlaczego...
Otóż tak, jeżeli zbiorowość podzielimy na k grup, to wariacja dla całej zbiorowości będzie sumą dwóch składników wariacji wewnątrzgrupowej i wariacji międzygrupowej (co właśnie określa wzór wyżej). Odchylenie standardowe to pierwiastek z ów wariancji. Jaśniej? Chyba nie....dlatego zastanów się co konkretnie Ci wyjaśnić, wówczas łatwiej będzie Ci pomóc Najlepiej będzie, gdy spróbujesz powyliczać, łatwiej zorientujesz się czego nie wiesz/nie rozumiesz...
Grzechu1616
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 25 sie 2009, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 5 razy

Oblicz średnie odchylenie standardowe liczone dla wszystkich

Post autor: Grzechu1616 »

chyba chodzi o wariancję a nie wariację:D?
Awatar użytkownika
M_L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 23 razy

Oblicz średnie odchylenie standardowe liczone dla wszystkich

Post autor: M_L »

Ot, czepliwy Grzegorz A Grzesiowi się nigdy nic nie zjadło? A zadanko zrobił, he? ;] To może pomoże koleżance, zamiast mnie za słówka łapać xD?
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

Oblicz średnie odchylenie standardowe liczone dla wszystkich

Post autor: Ankaaa993 »

wiecie, nigdy sie nie spotkałam ze wzorem na sumę wariancji i pewnie dlatego nie wiem jak to wyliczyć..
Awatar użytkownika
M_L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 23 razy

Oblicz średnie odchylenie standardowe liczone dla wszystkich

Post autor: M_L »

Grzechu1616
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 174
Rejestracja: 25 sie 2009, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 5 razy

Oblicz średnie odchylenie standardowe liczone dla wszystkich

Post autor: Grzechu1616 »

Przyznam się, że nie zrobiłem tego zadanka
Wcale nie jestem takim czepliwym człowiekiem:O (w porównaniu do Ciebie koleżanko:P), aczkolwiek na początku przygody ze statystyką byłem przekonany, że to wariacja, a nie wariancja i jakoś rzuciło się w oczy:D
ODPOWIEDZ