Witam, niestety ze statystyka nie mialem stycznosci nigdy, prosilbym o pomoc
1. Oblicz t, jesli Xw jest srednia wazona danych liczb
a) ___________________
| liczba | 9 | t |
___________________
| waga | 0,1 | 0,3 |
___________________
b)
__________________
liczba | 10 | 5 | 3 |
__________________
waga | 2 | 3 | t |
__________________
2. Ocena roczna, wystawiona przez nauczyciela jest srednia wazona ocen: za pierwszy semestr z waga 0,4 i za drugi semestr z waga 0,6. Jakie oceny roczne otrzymali uczniowie, ktorych oceny semestralne podano w tabeli
______________________________
Uczen | A | B | C | D | E | F |
______________________________
I semestr | 5 | 6 | 3 | 2 | 5 | 4 |
______________________________
II semestr| 6 | 5 | 5 | 5 | 2 | 4 |
Jeszcze raz prosze o pomoc, szczegolnie wziawszy pod uwage ile naeczylem sie robiac te "tabelki"
Dwa zadanka, statystyka
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 lis 2005, o 14:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 2 razy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Dwa zadanka, statystyka
W zadaniu drugim będzie tak:
- średnia dla ucznia A \(\displaystyle{ 0,4{\cdot}5+0,6{\cdot}6=5,6}\)
- średnia dla ucznia B \(\displaystyle{ 0,4{\cdot}6+0,6{\cdot}5=5,4}\)
- średnia dla ucznia C \(\displaystyle{ 0,4{\cdot}3+0,6{\cdot}5=4,2}\)
- średnia dla ucznia D \(\displaystyle{ 0,4{\cdot}2+0,6{\cdot}5=3,8}\)
- średnia dla ucznia E \(\displaystyle{ 0,4{\cdot}5+0,6{\cdot}2=3,2}\)
- średnia dla ucznia F \(\displaystyle{ 0,4{\cdot}4+0,6{\cdot}4=4}\)
- średnia dla ucznia A \(\displaystyle{ 0,4{\cdot}5+0,6{\cdot}6=5,6}\)
- średnia dla ucznia B \(\displaystyle{ 0,4{\cdot}6+0,6{\cdot}5=5,4}\)
- średnia dla ucznia C \(\displaystyle{ 0,4{\cdot}3+0,6{\cdot}5=4,2}\)
- średnia dla ucznia D \(\displaystyle{ 0,4{\cdot}2+0,6{\cdot}5=3,8}\)
- średnia dla ucznia E \(\displaystyle{ 0,4{\cdot}5+0,6{\cdot}2=3,2}\)
- średnia dla ucznia F \(\displaystyle{ 0,4{\cdot}4+0,6{\cdot}4=4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 lis 2005, o 14:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 2 razy
Dwa zadanka, statystyka
Aha, taki banal, w sumie na zdrowy rozum moglem sie polapac, ale lepiej byc pewnym, dzieki bardzo Tilly.
Teraz moze znajdzie sie ktos inny chetny do pierwszego, chociaz.....
...juz mam... chyba....
....na podstawie rozwiazania Tilly zalapalem jak zrobic 1, tylko brakowalo mi tego Xw, a teraz sprawdzilem i jest podane, sorki za problem, dla podpunktu a) Xw = 7,5 b) Xw = 5
moglby ktos wrzucic sam wyniczek bo chcialbym sie upewnic
Teraz moze znajdzie sie ktos inny chetny do pierwszego, chociaz.....
...juz mam... chyba....
....na podstawie rozwiazania Tilly zalapalem jak zrobic 1, tylko brakowalo mi tego Xw, a teraz sprawdzilem i jest podane, sorki za problem, dla podpunktu a) Xw = 7,5 b) Xw = 5
moglby ktos wrzucic sam wyniczek bo chcialbym sie upewnic