wzór na kwartyl - co jest co

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
smola1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 27 maja 2009, o 15:49
Płeć: Mężczyzna

wzór na kwartyl - co jest co

Post autor: smola1987 »

\(\displaystyle{ Q_{3} = x_{0}+( \frac{3N}{4} - n_{icum-1}) \cdot \frac{c_{0}}{n_{0}} = 133+(37,5-37) \cdot \frac{10}{4} = 133 + 0,5 \cdot \frac{10}{4} = 133+1,25= 134,25}\)

czy w moglby ktos w tym przykladowym wzorze na Q3 wyjasnic co oznaczaja \(\displaystyle{ x_{0}; n_{icum-1 oraz \frac{c_{0}}{n_{0}}}\)
ODPOWIEDZ