Prawdopodobieńswto urodzenia chłopca (CTG)

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Wedrowczyn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 sty 2009, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Podziękował: 1 raz

Prawdopodobieńswto urodzenia chłopca (CTG)

Post autor: Wedrowczyn »

Mam takie zadanie z którym nie umiem sobie poradzić:

Prawdopodobieństwo urodzenia chłopca jest równe 0.515. Oszacuj (stosując
korektę na ciągłości) prawdopodobieństwo tego, że wśród 1000 noworodków
będzie co najwyżej 480 dziewczynek ?

Wydaje mi się, że trzeba zastosować Centralne Twierdzenie Graniczne.

n = 1000 Pc = 0,515 Pd = ?
ODPOWIEDZ