Potrzebuję pomocy do tych trzech zadań ( wzory i jak je podstawić) bo siedzę już nad nimi 3 dni i nic mądrego nie wydumałem : a zbój jutro ;(
Zad.1
Student przeprowadził pomiary stężenia NaCl otrzymując wyniki:
\(\displaystyle{ \begin{array}{|c|c|c|c|c|} \hline stezenie \ c_i&10%&12%&14%&16%\\ \hline liczba \ obserwacji \ n_i&4&3&2&1\\\hline \end{array}}\)
Przyjmując współczynnik ufności α=0.9 wyznacz orzedziały ufności dla:
a) Wartości przeciętnej stężenia c przyjmując, że odchylenie standardowe jest znane σ=2
Oblicz w tym przypadku minimalną liczebność próby dla oszacowania z błędem 13%) f) H0(σ^2
[abrasax: za nieregulaminowy temat]
przedziały ufności, testy
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 3 cze 2006, o 21:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Znikąd
- Podziękował: 5 razy
przedziały ufności, testy
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, o 09:03 przez cichociemny, łącznie zmieniany 4 razy.
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
przedziały ufności, testy
Zad 3 - test dla dwóch wskaźników struktury (procentów)
\(\displaystyle{ H_0: \ p_1=p_2}\)
\(\displaystyle{ H_1: \ p_1 p_2}\)
Korzystamy ze statystyki
\(\displaystyle{ u=\frac{\frac{m_1}{n_1}-\frac{m_2}{n_1}}{\sqrt{\frac{\overline{p} \overline{q}}{n}}}}\)
która, przy założeniu prawdziwości hipotezy głównej ma rozkład N(0,1).
Tutaj
\(\displaystyle{ n_1=300, \ m_1=200}\)
\(\displaystyle{ n_2=200, \ m_2=100}\)
\(\displaystyle{ \overline{p}=\frac{m_1+m_2}{n_1+n_2}, \ \overline{q}=1-\overline{p}}\)
\(\displaystyle{ n=\frac{n_1 n_2}{n_1+n_2}}\)
\(\displaystyle{ H_0: \ p_1=p_2}\)
\(\displaystyle{ H_1: \ p_1 p_2}\)
Korzystamy ze statystyki
\(\displaystyle{ u=\frac{\frac{m_1}{n_1}-\frac{m_2}{n_1}}{\sqrt{\frac{\overline{p} \overline{q}}{n}}}}\)
która, przy założeniu prawdziwości hipotezy głównej ma rozkład N(0,1).
Tutaj
\(\displaystyle{ n_1=300, \ m_1=200}\)
\(\displaystyle{ n_2=200, \ m_2=100}\)
\(\displaystyle{ \overline{p}=\frac{m_1+m_2}{n_1+n_2}, \ \overline{q}=1-\overline{p}}\)
\(\displaystyle{ n=\frac{n_1 n_2}{n_1+n_2}}\)