model ekonometryczny,zapisanie hipotezy

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
juvex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 4 paź 2007, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ja mam wiedzieć ?
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 3 razy

model ekonometryczny,zapisanie hipotezy

Post autor: juvex »

Model \(\displaystyle{ C _{i} =\beta _{0}+\beta _{1}P _{1}+\beta _{2} L _{i} +\beta _{4}\beta _{1i}+\beta _{5}\beta _{2i}+\beta _{6}\beta _{4i}+\beta _{7}\beta _{5i}+\epsilon _{i}}\) opisuje liniową zależność ceny \(\displaystyle{ (m ^{2})}\) mieszkania w Warszawie od wielkości wyrażanych przez zmienne:\(\displaystyle{ P _{i}}\) powierzchnia mieszkania w\(\displaystyle{ (m ^{2} )}\)
\(\displaystyle{ M _{i}}\) odległość od metra (w minutach minimalnego dojazdu)
oraz zmienne 0-1kowe \(\displaystyle{ L _{i} , \beta _{1i} , \beta _{2i} ,\beta _{3i} , \beta _{4i} , \beta _{5i}}\), októrych wiadomo że :
\(\displaystyle{ L _{i}}\)=1 wtw mieszkanie jest po lewej stronie Wisły,
\(\displaystyle{ \beta _{1i}}\)=1 wtw mieszkanie jest w apartamentowcu
\(\displaystyle{ \beta _{2i}}\)=1 wtw mieszkanie jest w domku jednorodzinnym
\(\displaystyle{ \beta _{3i}}\)=1 wtw mieszkanie jest w segmencie
\(\displaystyle{ \beta _{4i}}\)=1 wtw mieszkanie jest w bloku mającym nie więcej niż 3 piętra
\(\displaystyle{ \beta _{5i}}\)=1 wtw mieszkanie jest w bloku mającym więcej niż 3 piętra
zapisać w postaci układu równan ponizsze hipotezy\(\displaystyle{ H _{0}}\)

a)
cena 1 \(\displaystyle{ m ^{2}}\) mieszkania w domku j est o 1200zł większe niż w apartamencie lub segmencie. warszawa lewobrzeżna jest droższa 0 1500zł / \(\displaystyle{ m ^{2}}\)

b)
cena w bloku nie zależy od jego wysokości. Wydłużenie dojazdu do metra o 5 min zwiększa cenę o 1000zł. Wzrost powierzchni mieszkania o 10\(\displaystyle{ m ^{2}}\) zmniejsza cenę \(\displaystyle{ m ^{2}}\) mieszkania o 2000zł

jak te hipotezy zapisać
ODPOWIEDZ