regresja liniowa

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
bisz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 572
Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 27 razy

regresja liniowa

Post autor: bisz »

W sprawozadaniu z doswiadczenia pojawila sie jakas zaleznosc przy ktorej trzeba bylo dokonac regresji liniowej czyli otrzymac prostą y=ax+b, a nastepnie metoda rozniczki zupelnej wyliczyc niepewnosc czegostam co zalezalo wlasnie od tej prostej wiec pytają tez o Delta a i delta B, i pytanie, jakim sposobem otrzymać te wartości ?
Awatar użytkownika
PawelJan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
Pomógł: 209 razy

regresja liniowa

Post autor: PawelJan »

Metoda najmniejszych kwadratów, jeśli pomiary y są jednakowo wiarygodne i niepewności x są zaniedbywalne, to
\(\displaystyle{ \sigma_A=\sigma_y\sqrt{\frac{\sum x^2}{N\sum x^2 - (\sum x)^2}}}\) oraz \(\displaystyle{ \sigma_B=\sigma_y\sqrt{\frac{N}{N\sum x^2 - (\sum x)^2}}}\).
Awatar użytkownika
Amon-Ra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tczew
Pomógł: 175 razy

regresja liniowa

Post autor: Amon-Ra »

A co do oszacowania błędu maksymalnego metodą różniczki zupełnej, tutaj zerknij:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=16360
Awatar użytkownika
bisz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 572
Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 27 razy

regresja liniowa

Post autor: bisz »

a \(\displaystyle{ \Delta y}\) skad wziac ?
Awatar użytkownika
PawelJan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
Pomógł: 209 razy

regresja liniowa

Post autor: PawelJan »

\(\displaystyle{ \sigma_y=\sqrt{\frac{1}{N-2}\bigsum_{i=1}^N(y_i-A-Bx_i)^2}}\)
ODPOWIEDZ