średnia arytmetyczna
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 24 maja 2008, o 19:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 7 razy
średnia arytmetyczna
Liczby x1,x2,...,xn są wynikami pewnego doświadczenia, a liczba \(\displaystyle{ \frac{}{x}}\) ich srednią artmetyczną.Wykaż ze jezeli od każdego z wyników x1,x2,...xn odejmiemy tę samą liczbe rzeczywistą a to średnia arytmetyczna tak uzyskanych wyników będzie równa \(\displaystyle{ \frac{}{x}}\) - a.
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
średnia arytmetyczna
chyba nawet sie nie starałas tego zrobic ...
\(\displaystyle{ \frac{x_1 + x_2 + .. + x_n}{n}}\)
od kazdej odejmujesz \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ \frac{x_1 -a +x_2 - a +...+x_n -a}{n} = ...}\)
ile razy wystepuje \(\displaystyle{ a}\) w liczniku ?
no to wlasnie ...
\(\displaystyle{ \frac{x_1 + x_2 + .. + x_n}{n}}\)
od kazdej odejmujesz \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ \frac{x_1 -a +x_2 - a +...+x_n -a}{n} = ...}\)
ile razy wystepuje \(\displaystyle{ a}\) w liczniku ?
no to wlasnie ...