Zmienna losowa X ma rozkład o dystrybuancie
\(\displaystyle{ F(x)=\begin{cases} 0 dla x \le 0\\ 1- \alpha e ^{-x} dla x > 0 \end{cases}}\)
Znaleźć \(\displaystyle{ \alpha}\) i obliczyc \(\displaystyle{ EX^{k}}\) dla k=1,2,3.
Nie mam żadnego przykładowego rozwiązania do tego typu zadań dlatego bardzo prosiłbym o pomoc
Dystrybuanta rozkład
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 10 mar 2008, o 12:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie z tego swiata
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Dystrybuanta rozkład
Jakie warunki musi spełniać dystrybuanta dowolnej zmiennej losowej? Odpowiedź na to pytanie pozwala jednoznacznie wyznaczyć parametr \(\displaystyle{ \alpha}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 7936
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1679 razy
Dystrybuanta rozkład
"janusz47" pisze: Znajdujemy funkcję gęstości zmiennej losowej X.
\(\displaystyle{ f(x) = F'(x) = \alpha e^{-x}}\) dla x \(\displaystyle{ \ge 0}\)
\(\displaystyle{ 0}\) dla \(\displaystyle{ x < 0}\)
\(\displaystyle{ \int_{ -\infty }^{ \infty }f(x)dx = 1}\)
\(\displaystyle{ \int_{ -\infty }^{0} 0dx + \int_{0}^{ \infty }\alpha e^{-x}dx = 0 + 0 +\alpha = 1}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 1.}\)
\(\displaystyle{ EX^{k} = \int_{0}^{ \infty }x^{k}e^{-x}dx \ dla k =1,2,3.}\)
Całki obliczamy całkując przez części .
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Dystrybuanta rozkład
Odnośnie metody obliczania \(\displaystyle{ EX^{k}}\), proponowałbym wyznaczenie funkcji generującej momenty \(\displaystyle{ M_\xi (t)}\), a następnie skorzystanie z własności
\(\displaystyle{ \frac{d^{(k)} M}{dt^{(k)}}(0)=E\xi^{k}}\)
\(\displaystyle{ \frac{d^{(k)} M}{dt^{(k)}}(0)=E\xi^{k}}\)