Wzrost (w m) losowo spotkanych 6 policjantów wynosi: 1.8 ; 1.76 ; 1.79; 1.81 ; 1.83 ; 1.79 . Wyznacz 95% przedział ufności dla średniej wysokości policjantów. Jaka jest dokładność takiego przedziału? Załóż że odchylenie standardowe od typowej wartości wzrostu ma rozkład normalny.
Obliczyłam średnią: xs= 1.79(6) \(\displaystyle{ \approx}\) 1.8
teraz wyznaczam odchylenie standardowe, ale nie wiem czy z tego powszechnego wzoru, czy jeśli jest adnotacja ze z ma on rozklad normalny to czy liczy się jakoś inaczej? tu prosiłabym o pomoc, bo nie wiem jak to ma być
potem szukam k z tabeli rozkladu normalnego , k= 1.96
podstawiam pod wzór \(\displaystyle{ d = k \frac {\sigma}{\sqrt{n}}}\)
przedział wynosi xs +/- d
nie umiem tez za bardzo odpowiedziec na pytanie w zadaniu...
prosze o wskazówki co do tego zadania...
wyznacz przedział ufności
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 25 lis 2006, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Doruchów
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 319
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 12:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 67 razy
wyznacz przedział ufności
"Wyznacz 95% przedział ufności dla średniej wysokości policjantów."
Masz poziom ufności 95%, czyli masz 95% szansy (prawdopodobieństwa), że PRAWDZIWA średnia wysokość policjantów jest w tym przedziale, czyli odpowiedź na pytanie jest prosta
"Jaka jest dokładność takiego przedziału?" dokładność tego przedziału jest 95%
moim zdaniem o to chodzi...
"teraz wyznaczam odchylenie standardowe, ale nie wiem czy z tego powszechnego wzoru, czy jeśli jest adnotacja ze z ma on rozklad normalny to czy liczy się jakoś inaczej? tu prosiłabym o pomoc
, bo nie wiem jak to ma być"
liczy się tak jak policzyłaś
to polecenie jest jakies dziwnie, bo moim zdaniem powinno byc:
"Załóż że odchylenie od typowej wartości wzrostu ma rozkład normalny."
odchylenie standardowe jest rzecza ktora charakteryzuje rozklad, a nie czyms co ma rozklad
poleceniem bym sie nie przejmowal - liczysz dobrze...
Masz poziom ufności 95%, czyli masz 95% szansy (prawdopodobieństwa), że PRAWDZIWA średnia wysokość policjantów jest w tym przedziale, czyli odpowiedź na pytanie jest prosta
"Jaka jest dokładność takiego przedziału?" dokładność tego przedziału jest 95%
moim zdaniem o to chodzi...
"teraz wyznaczam odchylenie standardowe, ale nie wiem czy z tego powszechnego wzoru, czy jeśli jest adnotacja ze z ma on rozklad normalny to czy liczy się jakoś inaczej? tu prosiłabym o pomoc
, bo nie wiem jak to ma być"
liczy się tak jak policzyłaś
to polecenie jest jakies dziwnie, bo moim zdaniem powinno byc:
"Załóż że odchylenie od typowej wartości wzrostu ma rozkład normalny."
odchylenie standardowe jest rzecza ktora charakteryzuje rozklad, a nie czyms co ma rozklad
poleceniem bym sie nie przejmowal - liczysz dobrze...
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 25 lis 2006, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Doruchów
- Podziękował: 3 razy