Śr arytmetyczna

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
smille
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 14 lis 2009, o 21:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy

Śr arytmetyczna

Post autor: smille »

Średnia arytmetyczna liczb a,b,c jest równa 15. Oblicz średnią arytmetyczną liczb a+7,b+3,c+8.
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Śr arytmetyczna

Post autor: Gotta »

\(\displaystyle{ \frac{a+b+c}{3}=15\\
\frac{a+7+b+3+c+8}{3}=\frac{a+b+c}{3}+\frac{18}{3}=15+6=21}\)
ODPOWIEDZ