typowy obszar zmienności

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
iowka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 14 maja 2006, o 23:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

typowy obszar zmienności

Post autor: iowka »

Zadanie:
Analizie statystycznej poddano średnie miesięczne zyski 5 firm. Otrzymano m.in. następujące poziomy niektórych statystk opisowych:
N=5
średnia = 31915
Mediana=34100
Dolny kwartyl = 27500
Górny kwartyl = 36500
Odchylenie standardowe = 7582,702

Jednocześnie wiadomo, że przeciętny zysk jednej z tych firm kształtuje suę na poziomie 21200 zł. Czy można tą firm uznać za typową wśród badanych? Odpowiedź podać używając równolegle miar klasycznych i pozycyjnych.
----------------------------------------
MOJE ROZWIĄZANIE

Wydaje mi się, że należy tu wyznaczyć obszar typowy:

MIARY KLASYCZNE
srednia - odchylenie stand < Xtyp < srednia + odchylenie stand.
31915-7582,702 < Xtyp
Ostatnio zmieniony 5 cze 2006, o 09:39 przez iowka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

typowy obszar zmienności

Post autor: abrasax »

ok
ODPOWIEDZ