Witam ponownaie. Znów powracam na forum z prośbą o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Stwierdzono, że przeciętne miesięczne wydatki na materiały biurowe badanych pięciu firm mają rozkład zbliżony kształtem do rozkładu normalnego N(m, o) o parametrach: m=900 zl, o = 150 zl. Prawdopodobieństwo tego, że wydatki losowo wybranej spośród nich firm będą mieściły się w granicach od 1050 do 1150 zł wynosi:
a) 87,9% b) 12,1% c) 11,1% d) 88,9%
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi...
prawdopodobieństwo - rozkład normalny
prawdopodobieństwo - rozkład normalny
Ostatnio zmieniony 5 cze 2006, o 09:42 przez iowka, łącznie zmieniany 1 raz.
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
prawdopodobieństwo - rozkład normalny
korzystasz ze standaryzacji: jeżeli zmienna X ma rozkład \(\displaystyle{ N(m, \sigma)}\) to
\(\displaystyle{ Y=\frac{X-m}{\sigma}}\)
wtedy zmienna Y ma rozkład normalny standardowy N(0,1)
\(\displaystyle{ P(1050}\)
\(\displaystyle{ Y=\frac{X-m}{\sigma}}\)
wtedy zmienna Y ma rozkład normalny standardowy N(0,1)
\(\displaystyle{ P(1050}\)