Jak sie zabrać do takiego zadania ?
W celu oszacowania czasu poświęcanego tygodniowo przez studentów pewnej uczelni na studiowanie w bibliotece, wylosowano niezależnie próbę 132 studentów i otrzymano z niej następujące wyniki (czas studiowania w bibliotece w godzinach):
Czas Liczba studentów
0-2 10
2-4 28
4-6 42
6-8 30
8-10 15
10-12 7
Na podstawie powyższych danych oszacować metodą przedziałową średni tygodniowy czas, studiowania przez studentów w bibliotece. Przyjąć współczynnik ufności 0,90.
oszacować metodą przedziałową
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
oszacować metodą przedziałową
szacujesz przedział ufności dla średniej m:
\(\displaystyle{ \overline{x}-u \frac{s}{\sqrt{n}}< m < \overline{x}+u \frac{s}{\sqrt{n}}}\)
\(\displaystyle{ \overline{x}}\) - średnia
s - odchylenie standardowe
u- wartość odczytana z tablic rozkładu normalnego standardowego dla współczynnika ufności 0,9
\(\displaystyle{ \overline{x}-u \frac{s}{\sqrt{n}}< m < \overline{x}+u \frac{s}{\sqrt{n}}}\)
\(\displaystyle{ \overline{x}}\) - średnia
s - odchylenie standardowe
u- wartość odczytana z tablic rozkładu normalnego standardowego dla współczynnika ufności 0,9
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
oszacować metodą przedziałową
Masz podane przedziały więc wartość średnią możesz obliczyć następująco:
najpierw wyznaczasz środki przedziałów, później liczysz to jakośrednią arytmetyczną ważoną tzn. suma iloczynu (środek przedziału oraz liczba studentów przyporządkowana temu przedziałowi) podzielona przez ogólną liczbę studentów.
najpierw wyznaczasz środki przedziałów, później liczysz to jakośrednią arytmetyczną ważoną tzn. suma iloczynu (środek przedziału oraz liczba studentów przyporządkowana temu przedziałowi) podzielona przez ogólną liczbę studentów.