w dwoch grupach osob przeprowadzono ankiee, zadajac kazdej osobie pyt; ile gazet kupujesz tygodniowo? oto wyniki ankiety
gr.1
liczba gazet | liczba wskazan
1 | 4
3 | 2
5 | 1
6 | 3
10 | 5
gr.2
liczba gazet | liczba wskazan
2 | 12
5 | 14
6 | 3
8 | 10
10 | 13
a) oblicz srednia arytmetyczna , mediane i dominante liczby kupowanych gazet dla kazdej z tych grup
b) oblicz srednia arytmetyczna , mediane, dominante dla obu tych grup azem.
Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zad. i z gory dziekuje
Obliczanie sredniej arytm, madiany i dominanty -zad
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Obliczanie sredniej arytm, madiany i dominanty -zad
Ad a)
Analogicznie jest z b)
Mediana to srodkowa wartość, czyli bierzesz ilosc osób i ustawiasz podaną ilosc gazet w słupku rosnąca. Zauważ, ze w gr 1 7dma osoba to środek - patrz 5 gazet to mediana.
Co do średniej to masz wzór \(\displaystyle{ S=\frac{a_1\cdot b_1+...+a_n\cdot b_n}{n}}\)
Gdzie n to liczba osób. \(\displaystyle{ a_n}\) liczba osób które kupily \(\displaystyle{ b_n}\) gazet.
Analogicznie jest z b)
Mediana to srodkowa wartość, czyli bierzesz ilosc osób i ustawiasz podaną ilosc gazet w słupku rosnąca. Zauważ, ze w gr 1 7dma osoba to środek - patrz 5 gazet to mediana.
Co do średniej to masz wzór \(\displaystyle{ S=\frac{a_1\cdot b_1+...+a_n\cdot b_n}{n}}\)
Gdzie n to liczba osób. \(\displaystyle{ a_n}\) liczba osób które kupily \(\displaystyle{ b_n}\) gazet.
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Obliczanie sredniej arytm, madiany i dominanty -zad
Moda - wartość występująca najczęściej, nie może jednak być wartością ani największą, ani najmniejszą.
W grupie 1 najczęściej kupują 10 gazet, ale 10 to największa liczba - mody brak.
W grupie 2 najczęściej kupują 5 gazet (14 osób) - moda wynosi 5.
W grupie 1 najczęściej kupują 10 gazet, ale 10 to największa liczba - mody brak.
W grupie 2 najczęściej kupują 5 gazet (14 osób) - moda wynosi 5.